Темата за расизма и притесненията на англичаните преди мача в София тази вечер достигна връхната си точка преди дни, когато президентът на БФС Борислав Михайлов за втори път се обърна към УЕФА, за да изрази остро недоволството си. Последва отговор от селекционера на Англия Гарет Саутгейт, който каза, че вероятно на мястото на Михайлов би се чувствал по същия начин.

Треньорът на англичаните посочи, че притесненията в отбора му са дошли след случая в Черна гора.

България приема Англия тази вечер в двубой от квалификациите за Евро 2020. Мачът е на стадион "Васил Левски" от 21.45 ч., а темата за расизма остава отворена, макар че надеждата и на двете страни е след срещата да се говори единствено за футбол.

Трите стъпки

И все пак англичаните казаха миналата седмица, че при прояви на расизъм биха напуснали терена. В писмото си Михайлов посочи, че това е "идея, чиято реализация би била строго наказуема според дисциплинарния правилник на УЕФА".

При проява на расизъм следва съдията да спре играта. Тогава той трябва да поиска дикторът да предупреди привържениците да преустановят дискриминиращите си действия.

Ако расисткото поведение не спре след подновяването на играта, се прибягва до втората стъпка. Тя изисква играчите да се приберат в съблекалните, докато бъде решен въпросът. Прекъсването трае между пет и десет минути, като следва второ предупреждение от диктора и едва тогава играта се подновява.

Третата и най-крайна мярка е мачът да бъде прекратен. Тя се прилага тогава, когато съдията установи, че расистките прояви продължават и след извършване на втората стъпка от протокола.

Оправдано притеснение или лицемерие

"Аз лично не бих се съгласил с напускането на терена. Спечелването на мача ще ги нарани повече. Те опитват единствено да те сломят. Ако си тръгнеш, те печелят. Ще е по-добре, ако вкараш или победиш", каза английският национал Рахим Стърлинг през април. Думите му дойдоха след мача в Черна гора, където той беше обект на расизъм.

С наближаването на мача в София английски журналисти показаха различни гледни точки. Бен Ръмзби от "Телеграф" припомни в материал най-грозното лице на българската фенска култура.

Той започна със случая, в който две момчета с изрисувани по телата им свастики бяха застанали на пистата на "Васил Левски" пред агитката на "Левски". Едното дори беше вдигнало ръка в жест, символизиращ нацистки поздрав.

Авторът припомня как привърженици честитиха рождения ден на Адолф Хитлер (действие на фенове на "Левски" по време на мач в Ловеч), както и хвърляне на банани по футболисти на собствения им отбор (фенове на "Левски" към Базил де Карвальо).

След изброяване на още куп провинения се припомня, че заради поведението на привържениците си България трябва да затвори сектори на националния стадион за двубоите с Англия и Чехия.

От друга страна, журналисти от Англия изтъкват, че е редно Футболната асоциация най-напред да погледне в своя двор. В своя статия пратеникът на "Гардиън" в София Барни Рони посочва думите на селекционера на България Красимир Балъков, според когото англичаните имат по-голям проблем с расизма от България.

Рони пише, че определено е правилно Англия да обръща внимание на проблема с расизма и да се бори с него, но "шумно малцинство изпраща различно послание". А това шумно малцинство са част от английските фенове, громящи централните части на европейски градове по време на гостувания, проявяващи ксенофобско отношение и създаващи тежки проблеми като този на европейското по футбол във Франция.

"А какво да кажем за останалото? Ще напуснат ли английските футболисти терена в София при запяване на "Десет германски бомбардировача", пита авторът, като насочва вниманието към песен, препращаща към Втората световна война, която английски запалянковци пяха при приятелска среща с Германия през 2017 г.

Дневник