Близо седмица след началото на операция "Извор на мира", която Турция започна срещу Ислямска държава и сирийските кюрдски бойци, българският премиер Бойко Борисов реши да свика Съвета по сигурността. Заседанието му ще е утре, 15 октомври, съобщиха от правителствената пресслужба.

Повод за свикването на съвета е "рязкото изостряне на ситуацията в Сирия". По време на заседанието "ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност".

Днес се разбра, че сирийските кюрдски бойци са постигнали споразумение с Дамаск за разполагане на сирийската армия близо до границата с Турция. Това се случи, след като Анкара съобщи, че турската армия и подкрепяни от нея сили са овладели двата града, от които миналата седмица започна операция "Извор на мира" на границата със Сирия.

"За да отговорим на турската агресия и да ѝ сложим край, сключихме споразумение със сирийското правителство армията да се разположи по протежение на турско-сирийската граница с цел да бъдат подкрепени Сирийските демократични сили (SDF)", заяви в комюнике кюрдската администрация в Северна Сирия.

От своя страна американският министър на отбраната Марк Еспър обяви, че от Северна Сирия ще бъдат изтеглени до хиляда американски войници (почти всички, които в момента са в страната). Еспър заяви, че ситуацията в Сирия е станала непоносима за американските сили, за които има опасност да се озоват по средата на сблъсъка между Турция и кюрдските сили.

Стотици хиляди са засегнатите цивилни според ООН от "Извор на мира" - офанзива, която цели унищожаване на доминиралите години наред SDF и осигуряване на зона за връщане на сирийци в родината им.

В началото на операцията турският президент Реджеп Ердоган заплаши Европейския съюз, че ще пусне над 3 млн. бежанци на територията на ЕС. Реакцията му беше последвана от позиция, с която Европейският съюз изрази неодобрението си за операцията.

Дневник