До края на октомври вицепремиерът Марияна Николова ще очаква предложения за увеличаване на размера на наказанията за компютърни престъпления. Това се разбра след днешната ѝ среща с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, представители на Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Националната следствена служба, съсловните организации на юристите, прокурорите и следователите.

Николова, която е вицепремиер по икономическата и демографската политика и е председател на Съвета по киберсигурност, е поставила за обсъждане необходимостта от завишаване на наказанията, предвидени в действащите разпоредби на Наказателния кодекс. Според нея "бързият напредък в сферата на комуникационните и информационните технологии налага наказанията да бъдат изменени, за да са по-адекватни на променящата се среда на киберсигурност", пише в съобщението на правителствената пресслужба.

Вицепремиерът заговори за увеличаване на наказанията за подобни престъпления преди около два месеца. Тогава тя обяви, че ще направи предложение за промяна на Наказателния кодекс, с която да бъдат увеличени наказанията за компютърни престъпления, които в момента са в порядъка на от 2 до 8 години затвор. Според Николова те трябва да станат от 5 до 15 години лишаване от свобода. Освен това и глобите не били достатъчно големи, като щяла да поиска и тяхното увеличение.

Предложението ѝ дойде в разгара на скандала с изтичането на данните на над 5 млн. българи от електронните масиви на Националната агенция за приходите. Към момента по случая обвиняеми са управителят на фирмата "ТАД груп" Иван Тодоров, както и двама негови служители.

Дневник