Каталунската полиция влезе в ожесточени сблъсъци с протестиращи на Терминал 1 на летище "Ел прат" в Барселона, пишат испанските медии. Според в. "Ла вангуардия" ранените са поне 13 души.

Това се случва за пореден път днес в опит да бъдат разпръснати групи от протестиращи.

Няколко пъти бяха отправени предупредителни изстрели, като последният път (около 18:40 българско врем) е било на приземния етаж, в зоната за паркиране на таксита.

 Изстрелът бил предупредителен, за да се избегне "насилствено" влизане в терминалите. Полицаите (част от каталунската полицейска структура "Мосос Д'Ескуадра") казват, че целта е била да се осигурят ред и пространство при операцията.

Работата на "Ел прат" бе спряна за кратко при протест срещу присъдите на сепаратисти, участвали в опита за отделяне на Каталуня от Испания през 2017 г. - присъди от 9 до 13 г. затвор.

След обяд над дузина полети бяха отменени. Външното министерство в София съобщи преди час, че работата на летището е възстановена.

Според "Ел паис" до момента отменените полети са поне 20. Справка на сайта на "Ел прат" сочи, че полетът до София ще бъде изпълнен по график и ще излети от 22:05 ч.

Дневник