Българският национален отбор по футбол допусна много тежка загуба с 0:6 от Англия в София. Пълният крах на "Васил Левски" беше съпроводен от две прекъсвания на мача през първото полувреме заради расистки прояви.

Загубата е най-тежкото домакинско поражение на националния отбор в цялата му история. Тя продължава серията от двубои без победа за България, която вече е 11 мача и се простира в повече от година.

България остава в дъното на групата с три точки, с колкото е и Черна гора, чийто отбор загуби с 0:2 от Косово. Англия е начело с 15 точки и голова разлика 26:6, следват Чехия с 12 и Косово с 11.

Англичаните имаха пълно превъзходство на терена, като поведоха още в седмата минута чрез Маркъс Рашфорд. До почивката преднината на гостите вече беше четири гола. Българската защита, от която отсъстваха основни футболисти като Антон Недялков, Страхил Попов и Васил Божиков, изпитваше огромни затруднения и допускаше леко опасности пред Пламен Илиев.

В края на мача от трибуните започнаха да се чуват викове "Оставка", както и обидни скандирания към президента на БФС Борислав Михайлов.

Първото полувреме очаквано премина под пълната диктовка на англичаните. От своя страна българите действаха дезориентирано в защита и допускаха много грешки пред вратата си. Гостите взеха ранна преднина в седмата минута. Рашфорд проби по лявото крило, финтира Георги Пашов и вкара със страхотен диагонален удар.

Националите получиха възможност да се върнат бързо в мача, но вратарят на англичаните Джордън Пикфорд спаси далечния удар на Ивелин Попов. Капитанът на българите беше оставен сам пред наказателното поле. С тази ситуация се изчерпаха добрите моменти на българите.

Англичаните бързо удвоиха преднината си в 20-ата минута. Стърлинг размени двойно подаване с Кейн и подаде към Баркли, който вкара в опразнената врата. Катастрофалната игра в защита на българите продължи, като националите изглеждаха безпомощни срещу нападателите на гостите.

Първото прекъсване на двубоя дойде в 27-ата минута, като според БНТ е имало оплакване от Тайрън Мингс, който е чул обидни скандирания по свой адрес.

В 32-ата минута Баркли вкара втория си гол след удар с глава. В добавеното време Стърлинг завърши бърза контраатака за 4:0. След края на полувремето капитанът Ивелин Попов говори с български привърженици на трибуните.

През втората част Пламен Илиев спаси няколко удара на гостите. Стърлинг съумя да вкара нов гол в 69-ата минута. Хари Кейн търсеше своя гол, удари и греда, но в 85-ата минута постигна целта си за 6:0.

В последните секунди на добавеното време и Калъм Уилсън удари греда.

Дневник