За никой не е тайна, че от няколко сезона насам, елита на френския футбол е силно доминиран от един единствен отбор. Това разбира се е тима на Пари Сен Жермен, който изживява истински ренесанс, след вливането на огромен брой средства от неговите настоящи собственици от Катар. Всичко започна с гръмкия трансфер на Златан Ибрахимович за да стигнем до момента на мега сделката за Неймар, като бразилската перла отбора е в основата на неговите успехи вече над два сезона.

И ако изключим епизодичната титла на Монако през сезон 2016/2017, то отбора на ПСЖ наистина е абсолютен хегемон в Лига 1. Това се затвърди и при последния им триумф, като парижани спечелиха изминалия шампионат по много категоричен начин, като те си завоюваха трофея още през месец Април. Въпреки това обаче към днешна дата, настоящият сезон във френския елит показва, че Неймар и компания определено са уязвими, като първенството има и други много амбициозни и качествени отбори.

Един от тях е тима на Нант, който със сигурност е голямата изненада на сезона, поне до момента. Канарчетата определено се представят блестящо, особено имайки предвид тяхното доста посредствено представяне по време на последната кампания, когато те завършиха на 12-то място в генералното класиране. Към момента обаче тима воден от Кристиан Горкуф се намира на второ място във временното класиране с 6 победи, едно равенство, две загуби и актив от 19 точки.

Пред отбора от зададната част на Франция е единствено хегемона Пари Сен Жермен, като именно гранда от столицата е и основен фаворит за титлата. Ако вземем под внимание конкретните коефициенти за залагане за шампион на Лига 1 през сезон 2019/2020 ще видим, че след 9 изиграни кръга отбора воден от Томас Тухел е с най-добър коефициент (1.03). От друга страна, шансовете на Нант да осуети плановете на ПСЖ са оценени на 151.00, което ясно показва сериозната разлика в предварителните прогнози за двата тима.
Разбира се, разликата между ПСЖ и Нант не е единствено в съответните коефициенти за шампион, като един бърз поглед към съставите на двата отбора показва друга ключова разлика. Общата стойност на отбора на канарчетата възлиза на малко над 76 милиона евро, докато целия състав на парижкия гранд е оценен на умопомрачителните 1.05 милярда евро. Интересно, е че такава фрапантна разлика в класата на играчите на двата отбора е разделена само от две точки, поне след 9 изиграни кръга.

Но разликата в съставите на Нант и ПСЖ не е никак случайна, тъй като в отбора от столицата постоянно се наливат огромно количество средства, а трансферите на тима по традиция са гръмки. Изключвайки вече до болка познатия рекорден трансфер на Неймар, това лято парижани привлякоха друг огромен талант в лицето на Мауро Икарди, който пристигна под наем от тима на Интер. Въпреки, че той дойде в тима под наем, неговата клауза за закупуване възлиза на 70 милиона евро, което е почти колкото целия отбор на Нант.
Затова няма съмнение, че Пари Сен Жермен със сигурност разполага с по-качествения и скъп състав от канарчетата. Това обаче по-никакъв начин не означава, че техните шансове за титлата през този сезон са илюзорни, особено след показаното в началото на настоящата кампания. Съответно, макар и малко вероятно, не трябва да изключваме възможността отбора на Нант да поднесе голямата изненада в Лига 1 през този сезон.