Министър-председателят Бойко Борисов е настоял Борислав Михайлов да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз (БФС). Това заяви министърът на спорта Красен Кралев часове след срамната вечер за българския футбол и тежката загуба на националния отбор с 0:6 от Англия.

"Преди малко премиерът ме извика по спешност. Знаете, че през последните четири години българското правителство направи изключително много за развитието на българския футбол", каза Кралев в Министерския съвет.

"След вчерашните инциденти премиерът разпореди от днес нататък да преустановим всяко отношение с футболния съюз, включително и финансово, до подаване на оставка на председателя на БФС Борислав Михайлов", заяви министърът. Той каза, че по-късно Борисов ще обяви подробности.

ФИФА и УЕФА забраняват държавата да се намесва в делата на футболния съюз. Според Кралев случаят не е такъв. "В момента казваме, че искаме оставката заради цялото състояние на българския футбол, заради инцидентите вчера, които бяха, и това е. Ясно и категорично. Държавата не може повече да толерира подобно поведение", заяви Кралев.

Борислав Михайлов застана начело на българския футбол през 2005 г., когато смени Иван Славков. По пътя към изкачването си на поста той беше подкрепен от ядрото от бившите си съотборници в националния отбор, стигнали до четвъртото място на световното в САЩ '94.

По време на управлението на Михайлов България нито веднъж не успя да се класира на голямо първенство. Засега националите запазват възможност да стигнат до Евро 2020.

Михайлов не е коментирал темата за скандалите около мача с Англия, тъй като напусна стадион "Васил Левски" преди края на двубоя.

Дневник