За първия концерт от цикъла „Млади виртуози“ на шуменска сцена ще гостува виолончелистката Лиляна Кехайова. Концертът ще се състои на 17 октомври от 19:05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“, съобщиха от Симфониетата.  

Специално за шуменската публика тя ще представи Първия български концерт за виолончело и оркестър, написан от Марин Големинов в средата на миналия век.
Освен български ритми в концертната програма, под диригентската палка на Станислав Ушев, ще прозвучат още колоритни танци на различни народи.

Родена 1988 в София, Лиляна Кехайова е 4-то поколение музикант. Тя завършва Национално музикално училище „Любомир Пипков” в класа по виолончело на Ана Атанасова, след което получава своята бакалавърска и магистърска степен във Виенската Консерватория в класа по виолончело на Лилия Шулц-Байрова. Лауреат е на конкурси в България и чужбина сред които: „Concertino Praga” (2006), Чехия, конкурса на Виенската Консерватория „Фиделио“ (2013) и др.

Лиляна Кехайова свири с виолончело на немския лютиер Алфред Бинер, което ѝ е предоставено от частен спонсор. Вече две години организира в София конкурс на негово име и предоставя негови инструменти на млади български таланти. 

ШУМ.БГ