Следственият комитет на Русия обяви, че днес са започнали обиски в щабовете на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални в 30 района на страната. Няколко служители и сътрудници са извикани на разпит.

Освен това са блокирани банковите сметки на фондацията във връзка с "дело за пране на пари".

Според силовото ведомство по тях са постъпвали средства от чуждестранни източници - същата причина, поради която преди дни организацията, остро критикуваща Кремъл и управляващите, бе обявена за "чуждестранен агент".

Обиските се провеждат в регионалните щабове и домовете на редица сътрудници в страната. Изземват се документи и предмети, "имащи значение за разследването".

Според Иван Жданов, директор на ФБК, сутринта са проверявани и бивши служители и доброволци на фондацията в повече от 10 руски града. Става дума за Воронеж, Екатеринбург, Новосибирск, Самара, Челябинск, Уфа и Ярославъл.

По-късно Жданов съобщи и за началото на обиск в московската централа на организацията. Кира Ярмиш, говорителка на Навални, заяви, че има един арестуван и са изключени камерите за наблюдение в помещенията.

Тази операция бе предшествана от обиски у координатори и доброволци на ФБК в средата на септември в повече от 40 района на Русия. И тогава основанието бе дело по член 174 (легализиране на парични средства, получени по престъпен начин). Леонид Волков, един от съратниците на Навални, съобщи за одобрени от московски съд 94 обиска.

Делото за пране на пари срещу ФБК бе започнато в началото на август с подозрения за "легализиране" на около 1 млрд. рубли, получени по престъпен начин - в национална и чуждестранна валута от неустановени лица.

Министерството на правосъдието твърди, че ФБК е получила един превод от САЩ и два от Испания за общо 140 000 рубли, на което Жданов отвърна, че парите идват изключително от руснаци и очаква министерството да предостави доказателства, "че сме получили поне една копейка чуждестранни пари".

Дневник