Два дни след като туроператорът "Астрал холидейз интернешънъл" обяви фалит, застрахователят УНИКА започна и изплащането на първите заведени претенции от потърпевши, съобщи застрахователят.

Всички клиенти на туроператора, които посрещнаха лошата новина в чужбина, се завърнаха благополучно, без да изпитат каквито и да било неудобства поради неблагоприятно стеклите се обстоятелства, обявява компанията.

Половината от клиентите, завели иск за възстановяване на платените от тях средства и покрити от застраховката "Отговорност на туроператора" между застрахователя и туроператора, са напълно обезщетени и спокойно могат да осъществят планираните си пътувания, уверява компанията.

Досега в нея са постъпили близо 300 претенции, а стойността на изплатените обезщетения възлиза на около 200 хил. лева. Застрахователят все още няма данни, които да сочат, че клиентските претенции ще надвишат лимита на застраховката от 700 хил. лева.

От УНИКА уточняват, че застраховката "Отговорност на туроператора" не покрива разходи на партньори и подизпълнители на обявилото фалит дружество, тъй като по силата на този договор те не са обект на обезщетяване.

Дневник