Анкара не е искала разрешението на Москва преди третата си офанзива в Сирия, която Русия смята за "неприемлива". Такива твърдения идват от представителя на Кремъл за Сирия Александър Лаврентиев, цитиран от "Ройтерс". Думите му бяха последвани от съобщение на руското министерство на отбраната, че военни патрулират между сирийските и турските сили след изтеглянето на Съединените щати.

Пратеникът на руския президент Владимир Путин коментира ситуацията в Абу Даби, където е на посещение заедно с него. Пред репортери 24 часа след като турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган увери, че операцията е съгласувана с Русия, той заявява: "Не. Винаги сме призовавали Турция да показва сдържаност и винаги сме смятали някакъв вид военна операция на сирийска територия за неприемлива."

Думите на Лаврентиев потвърждават напрежението между Русия и Турция по отношение на операцията. Анкара се оказва изолирана след санкции, наложени от Съединените щати, които обаче анализатори определят като относително леки и не твърде болезнени засега за турската икономика.

Междувременно настъплението на сирийските сили продължава, но международни, сирийски и близкоизточни медии дават спорна информация какво точно се случва.

Съединените щати обаче потвърдиха, че се изтеглят от град Манбидж. Ключовият в хода на турската операция град бе единственият западно от река Ефрат, управляван от кюрдските сили, които са цел на операцията и към който вчера бе насочено вниманието на Ердоган. Сирийски държавни медии твърдят, че той е овладян от армията на Дамаск, но тази информация няма потвърждение. Сражения, изглежда, има и за граничния град Рас ал Айн, край който бе едната от входните точки на турската армия и чийто контрол Анкара оспорва с кюрдите през последната една седмица, откакто започна операцията.

Единствените официални данни са на говорителя на коалицията, водена от САЩ срещу "Ислямска държава", полк. Майлс Кагинс: "Коалиционните сили съзнателно се оттеглят от североизточна Сирия. Излязохме от Манбидж". Именно изтеглянето на САЩ от районите на сраженията даде "зелена светлина" за турската операция, а вчера американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че то трябва да бъде ускорено - офанзивата продължава по-дълбоко в сирийската територия, отколкото Вашингтон е очаквал.

Русия е била посредник

Вчера съветник на Путин заяви, че операцията в Сирия "не е съвсем" съвместима с териториалната цялост на страната. Днес Лаврентиев допълни това послание, като изрази притеснението на Русия, че районите на операцията са населени с "кюрди, араби и сунити", които не биха приели добре при тях да се заселят хора от други части на страната.

Лаврентиев потвърди, че Русия е била посредникът в споразумението между сирийското правителство и кюрдските сили от вчера. Вчера Сирийските демократични сили (SDF) - доминираните от кюрдски бойци структури, срещу които се сражава Турция - обявиха, че са сключили споразумение с режима на Башар ал Асад. По думите на Лаврентиев едно от местата на преговорите е била руската база "Хмеймим".

Съгласно сделката, детайли от които се появяват неофициално в медии и социални мрежи, сирийската армия ще защитава територии, доминирани от кюрди в последното половин десетилетие, от Турция. Така сирийски войски навлязоха за пръв път от години в земи, които кюрдите управляваха почти от началото на войната.

"Правилният път към политическо решение"

Китай призова днес Турция да прекрати военната си интервенция в Сирия, предаде "Франс прес". "Призоваваме Турция да сложи край на офанзивата си и да намери правилния път към политическо решение", заяви пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.

Китай, който е съюзник на Русия и на сирийския режим, досега реагираше сдържано на турската офанзива срещу кюрдските сили в Северна Сирия, отбелязват "Франс прес" и БТА. Пекин призова в четвъртък да бъде спазвана териториалната цялост на Сирия, припомня агенцията.

Заедно с Русия Китай блокира в петък декларация на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Турция да прекрати военните действия. Гън обаче подчерта днес, че офанзивата създава риск от бягство на терористи от охраняваните от кюрдските сили затвори. "Организацията "Ислямска държава" може да се опита да използва случая, за да се завърне" в региона", изтъкна Гън Шуан и призова Анкара да стои редом с международната общност в съвместната борба срещу тероризма.

БТА/Дневник