Британският посланик Ема Хопкинс е била извикана днес във външно министерство, където ѝ е било официално заявено, че премиерът Бойко Борисов и българските власти осъждат "недопустимите ксенофобски прояви на група български фенове по време на мача Англия-България".

Това е направено от и. д. генерални директор "Двустранни отношения" на МВнР Христо Полендаков. Преди това по разпореждане на Борисов вицепремиерът Екатерина Захариева е разговаряла по телефона с посланик Хопкинс, се казва още в съобщението.

Полендаков е потвърдил, че от българска страна са взети незабавно всички мерки за разрешаването на случая, както от правителството, така и от правоохранителните органи. Той е изразил съжаление, че тези недопустими прояви на малка група хора намериха широк негативен отзвук в британските медии и доведоха до негативни квалификации по отношение на българския народ и държава.

Посланик Хопкинс даде високата си оценка за толерантността, присъща на българския народ, предават нейните думи от външното министерство. Според МВнР тя е изказала своите добри впечатления и благодарности за бързата реакция на българското правителство по случая, които ще предаде и на британското правителство.

Ема Хопкинс е информирала, че заместник-министърът по спорта, медиите и творческите индустрии Найджъл Адамс вече е изразил публично положителната оценка на британското правителство от реакцията на българското правителство този следобед по време на изслушване в британския Парламент. Зам.-министър Адамс приветствал и "бързата реакция на българското правителство" в писмо до президента на УЕФА Александър Черефин.

В собщението не става дума за това дали Адамс е поискал в писмото до УЕФА спешно да разследва случилото се на стадиона в София.

Дневник