Френският премиер Едуар Филип заяви, че смята за "неизбежен" повторният възход на джихадистката групировка "Ислямска държава" след решението на САЩ да се изтеглят от Североизточна Сирия, а на Турция - да започне операция там, предаде "Ройтерс".

"Това е опустошително за сигурността ни заради неизбежното възраждане на "Ислямска държава" в Североизточна Сирия и вероятно в Северозападен Ирак," каза Филип в парламента.

Подобен процес също така би довел и до "дестабилизацията на правителство, което няма нужда от това", добави премиерът, имайки предвид преминалоно през изпълнени с насилие протести иракско правителство. Той също така обвини Вашингтон, че е подкрепил турската операция "Извор на мира" с изтеглянето и добави, че скоро ще разговаря с иракското ръководство ("включително кюрдски лидери"), за да види какви мерки може да се вземат заради джихадистите - местни и чужди - в сирийски лагери и затвори.

Франция, която подкрепяше кюрдите в района, е поредната държава, която изразява притеснение от възможността за възраждане на "Ислямска държава" в Североизточна Сирия. Там действаше коалицията на САЩ и сегашният враг на Турция, заради когото започна офанзивата - Сирийските демократични сили (SDF), доминирани от кюрдски бойци.

Опасно (и объркано)

В ръцете на коалицията са над 12 хил. затворници, заподозрени, че са членове на "Ислямска държава". От тях най-малко 4000 са чужди граждани, немалка част САЩ опитаха да върнат на европейски страни, които обаче отказаха да се погрижат за тях. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че с началото на операцията Турция поема отговорността за джихадистите.

Проблемът е, че от една страна вакуумът след изтеглянето на САЩ и кюрдите може да даде сили на "спящи клетки" на ИД, а от друга - че се създава възможност за масови бягства в някои от седемте лагера, включително тези, където живеят семейства на джихадистите.

От началото на операцията различни източници даваха противоречащи си сведения за случващото се с предполагаемите бойци на ИД. Според някои турската армия освобождава част от тях, според други бойци на SDF го правят нарочно.

Среща на коалицията срещу "Ислямска държава"

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан поиска среща на международната коалиция срещу групировката "Ислямска държава", включително с участието на САЩ и Турция, за да бъде обсъдена на нея обстановката в Североизточна Сирия, предадоха "Асошиейтед прес" и БТА. В Националното събрание на Франция Льо Дриан заяви, че скоро ще посети Ирак, за да се срещне с ключови играчи в региона, включително с кюрдски лидери.

Франция все още води диалог със сирийските кюрди, които бяха важни съюзници в оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", каза той. В отношенията между ЕС и Съединените щати "има известни проблеми", призна Льо Дриан. "Ето защо коалицията трябва да се събере на заседание", добави той.

Министърът призова САЩ и Турция да поемат отговорността си и да уведомят съюзниците си как възнамеряват да продължат да се борят с групировката "Ислямска държава".

Дневник