Турската армия не бива да навлиза на повече от 5-10 км в сирийска територия по време на операцията си срещу доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF). Това заяви пратеникът на руския президент Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев, според когото сблъсъци със сирийската армия биха били "неприемливи" и Москва ще направи всичко възможно да ги избегне, предадоха "Ройтерс" и "Интерфакс".

Думите на представителя Александър Лаврентиев по време на посещението на Путин в Абу Даби са поредният сигнал, че Русия налага граници на турската офанзива, откакто SDF съобщиха за постигнато примирие с подкрепяния от Москва режим на Башар ал Асад. Пет до десет километра е далеч под планираните от Анкара над 30 км южно от границата - ивицата земя, в която страната се надява да създаде "безопасна зона" за завръщане на бежанци.

Лаврентиев каза, че Анкара няма право да изпраща постоянни сили в района и че Кремъл не одобрява операцията независимо от уверенията на турския президент. Това стана часове след като руски войски започнаха да патрулират в Североизточна Сирия, за да разделят турските сили от тези на сирийския режим, придвижили се на север след обявена сделка с кюрдите.

Съединените щати междувременно допуснаха възможността за още санкции срещу Турция заради офанзивата, за която Вашингтон косвено даде зелена светлина, като обяви изтегляне на войски от района ѝ. "Планът е да продължим натиска върху Турция, докато оценяваме шанса да върнем отношенията си към нормално ниво, главен елемент би бил прекратяване на огъня," казва високопоставен американски представител, според когото това включва войските да спрат да се придвижват.

Без прекратяване на огъня

По-рано Тръмп обяви търговски санкции, последвани от ограничения срещу министри и министерства. Тези мерки бяха по-слаби от очакваните от финансовите пазари и затова въздействието върху турската икономика (която Тръмп си запази правото да "унищожи") не бе голямо.

Това се случва по-малко от два дни преди очакваното (утре) посещение на вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпейо за среща с турското ръководство в опит да бъдат прекратени бойните действия. Американският президент Доналд Тръмп вече предложи да посредничи между Анкара и кюрдите, но идеята бе отхвърлена.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче даде да се разбере, че "никога" няма да обяви прекратяване на огъня. Пред репортери на връщане от визита в Баку той каза, че продължават разговорите с Вашингтон и Москва за Манбидж и Кобане, недалеч от границата. В първия вчера влязоха сили на президента Башар ал Асад и влязоха в сблъсък с кюрдски бойци. Вторият бе знаков за кюрдите, след като те го отвоюваха от "Ислямска държава" преди няколко години. Според Ердоган в Манбидж (въпреки изричното му уверение, че турската армия няма да влиза там) вече има загинал турски войник.

Ердоган отива в Русия, САЩ демонстрираха сила

Задочната размяна на реплики между Путин и Ердоган бе последвана от телефонен разговор, след който руският държавен глава покани турския си колега на посещение, идеята е била приета и ще се осъществи в близките дни. Според Кремъл двамата президенти са се ангажирали да гарантират териториалната цялост на Сирия.

Междувременно представител на американските власти заявява за "Ройтерс", че бойни самолети на САЩ са извършили "демонстрация на сила", след като подкрепяни от Турция бойци са стигнали до американските сили по време на офанзивата. Служителят, пожелал анонимност, обяснява, че военни самолети са прелетели над района, тъй като бойците били твърде близо до силите на САЩ, и в резултат подкрепяните от Турция части се разпръснали.

Докато представители на Белия дом допускаха още санкции срещу Турция, сенаторът републиканец Линдзи Греъм обяви, че ще внесе законопроект за мерки срещу Турция. Греъм, който по принцип е сред верните съюзници на Тръмп, но го критикува заради политиката за Сирия, заяви, че оценява санкциите на администрацията, въведени след инвацията чрез президентски указ, но е нужно още.

Дневник