"Епопея на забравените" от Иван Вазов е вдъхновила режисьора Радостин Найденов, родом от Шумен, да създаде постановка, в която 12 актьори от различни националности, обединени в театралната трупа "SilverFish" представят популярен героичен епос от своята държава.

На 16 и 17.10. от 19:00 ч. в на сцената на ДКТ „Васил Друмев“ ще прозвучат текстове, разиграни от актьори от България, Литва, Перу, Унгария, Уелс, Норвегия, Португалия, Гана, Китай, Япония, Чехия и Англия.

Шуменският театър е първият, който подава ръка на Радостин Найденов. Предстои спектакълът "Епопея на забравените" да се играе в няколко театъра в Лондон, както и да гостува на родните държави на актьорите от трупата.

Радостин Найденов е познат на шуменската публика още от времето, когато е бил в Театралната студия към ДКТ „Васил Друмев”. С негово участие са спектаклите „Морско синьо” и „Бяла приказка” от Валери Петров, „Кучето, което не знаеше да лае” по Джани Родари. Играе в драматичните представления „Гераците” по Елин Пелин и „Чер хайвер и леща” от Луиджи Скарничи и Ренцо Тарабузи.

Решава да кандидатства театрално изкуство в Англия. Избира да учи в Мидълсеск университет - Лондон. Завършил е бакалавърска степен, наблягайки на актьорството, соловите изпълнения, но и на режисурата, като вече има едно режисирано представление, отличено с най-високата оценка от целия випуск. В момента учи магистратура, съсредоточил се е върху режисурата, защото иска да развие и тази част. Предвижда да учи и дизайн, защото както споделя той „Колкото повече знаеш от другите роли в театъра, толкова повече вникваш в самия художественотворчески процес, когато се създава едно представление.”

Създал е собствена частна трупа от 20 души, като от тях 12 са в художествено – творческия състав - състуденти, съмишленици и приятели.

ШУМ.БГ