Служители на Европейския съюз и Великобритания ще подновят преговорите за Брекзит тази сутрин с надежда да постигнат сделка, която да може да бъде договорена от лидерите на ключова среща на върха в четвъртък, предаде Би Би Си.

Премиерът Борис Джонсън ще уведоми кабинета си за напредъка на преговорите, които продължиха през нощта. Във вторник се появи информация, че сделката е близо до уреждане на фона на отстъпки на Обединеното кралство за ирландската граница.

"Даунинг стрийт" обаче каза, че "трябва да се свърши още работа". След като разговорите приключиха във вторник, оттам заявиха, че дискусиите са били "конструктивни" и е бил постигнат напредък.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще информира държавите членки за преговорите по-късно.

Джонсън е изправен пред надпревара с времето за постигане на сделка за Брекзит преди двудневната среща на лидерите на ЕС. Тя е ключова, защото според прието миналия месец законодателство Джонсън е задължен да поиска от блока отлагане на Брекзит, ако сделката не бъде одобрена до събота. Обединеното кралство трябва да напусне ЕС в 23 часа по Гринуич и премиерът многократно настоя, че няма да иска отсрочка.

Но освен да постигне сделка с ЕС тази седмица, Джонсън се нуждае и от подкрепа в парламента, който трябва да одобри споразумението. Подобна подкрепа зависи от предложената от Великобритания алтернатива на предпазния механизъм за ирландската граница – мярката, целяща да предотврати появата на "твърда" граница на остров Ирландия.

Вчера Арлийн Фостър, лидер на северноирландската Демократична юнионистка партия, каза, че тя не може да приеме планове за митническа граница в Ирландско море, която би значела, че Северна Ирландия ще бъде третирана различно от останалата част на Обединеното кралство.

По думите на лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог има достатъчно гласове за одобрението на сделката.

Отстъпките

"Гардиън" отбелязва, че Борис Джонсън, изглежда, е на прага на сделка за Брекзит след големи отстъпки пред исканията на ЕС за ирландската граница. Според високопоставени европейски и британски източници чернова на текста на споразумението може да бъде публикувана в сряда, ако "Даунинг стрийт" даде "зелена светлина".

Смята се, че преговарящите екипи са постигнали принципна договорка, че ще има митническа граница в Ирландско море. Подобно споразумение бе определено от предишния министър-председател Тереза Мей като сделка, която никой британски премиер не може да приеме.

Източник евроскептик коментира, че такава договорка ще бъде много трудна за преглъщане от северноирландските юнионисти.

Дипломатически източник каза за споразумението, че "Северна Ирландия ще бъде де юре в митническата територия на Обединеното кралство, но де факто в тази на Европейския съюз".

По-рано във вторник Мишел Барние бе дал на Джонсън краен срок до полунощ да отстъпи пред исканията на ЕС и да се съгласи с митническа граница в Ирландско море. По думите му началната точка за сделка ще бъде предпазен механизъм само за Северна Ирландия, който ще остави провинцията в единния пазар на ЕС за стоки и ще създаде митническа граница в Ирландско море.

В телефонен разговор с Джонсън във вторник френският президент Еманюел Макрон призна, че има импулс към сделка, но не изключи да се наложи "техническо" отлагане на Брекзит след 31 октомври.

Барние отбеляза, че Великобритания се е отказала от първоначалната си идея, която щеше на практика да даде на северноирландския парламент право на вето за приемането и оставането в сила на споразуменията за избягване на "твърда" граница. Според новите идеи мнозинство от националисти и юнионисти ще трябва да даде съгласието си на по-късен етап.

Дневник