След като преди ден Световната банка подобри прогнозата си за икономиката на България, днес това прави в своя традиционен есенен доклад Международният валутен фонд. Според него през 2019 г. икономиката на страната ще нарасне реално с 3.7% при пролетна прогноза за 3.3%, а през 2020 г. - с 3.2% при предишна прогноза за 3.3%.

Фондът очаква животът в България да поскъпне с 2.5% през тази и с по-малко - с 2.3% през следващата година. За безработицата се очаква да продължи да спада до 4.9% през тази година и до 4.8% през следващата. По данни на Националния статистически институт през второто тримесечие безработни са били 4.2% от българите.

За глобалния икономически растеж фондът дава прогноза от 3% през тази година, което е най-ниското му ниво от години на разгара на кризата - 2008-2009 г. Ръстът се очаква да отбележи пик от 3.4% през 2020 г., което е с 0.2 процентни пункта ревизия надолу спрямо прогнозата от април. Влошената оценка отразява ситуацията във възникващи и развиващи се икономики в Европа, Близкия изток и Латинска Америка, които имат макроикономически проблеми.

Търговските бариери и повишеното геополитическо напрежение, включително свързаното с Брекзит, ще продължат да нарушават веригите на доставки и да подкопават доверието, инвестициите и икономическия ръст, посочва още фондът. Той отбелязва, че тези напрежения в комбинация с национални проблеми може да се отразят негативно на възникващите икономики и прогнозирания за тях растеж, както и на еврозоната. Сбъдването на тези рискове може да доведе до нова финансова нестабилност, породена след години на ниски лихви.

Институцията предупреждава, че рисковете, идващи от климатичните промени, в момента вече играят видима роля и тя ще се засилва драматично в бъдеще, ако незабавно не се приложат мерки.

За икономиката на САЩ фондът подобрява очакванията си до 1.9% ръст през тази година. Също подобрени са очакванията за Китай, който е в търговска война със САЩ. Там прогнозата е за 6.3% икономически ръст. 

Дневник