Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отговори остро срещу изказване на президента Румен Радев и го призова "да не използва българския спорт за политически атаки". Кралев изтъква, че държавата не се меси във футбола.

По-рано Радев определи като безпрецедентна грубата намеса на държавата в работата на независима от нея федерация.

"Президентът Румен Радев за пореден път прояви своята некомпетентност относно жизненоважни теми от обществения живот в страната ни. Трябва ли да разбираме от изказването му днес, че президентът подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България", написа Кралев в профила си във "Фейсбук".

Министърът твърди, че искането на оставката на президента на БФС Борислав Михайлов от страна на министър-председателя Бойко Борисов не е намеса в делата на футболния съюз. "Премиерът Борисов призова президентът на БФС да извърши морален акт с оглед на общественото недоволство заради незадоволителните резултати във футбола ни, заради расистките прояви по време на провелата се футболната среща с Англия и поради необратимите последици, довели до нарушаването на имиджа на страната ни като една от най-толерантните страни в света. Господин Михайлов има правото да се съобрази с този призив, или не."

И добави, че след оставката БФС "по демократичен начин ще избере президент и ръководни органи без вмешателството на държавата".


Кралев смята, че дисциплинарната комисия на БФС носи огромна вина за станалото на двубоя с Англия, тъй като "до момента няма нито едно наказание за расизъм в пълния му обем въпреки санкциите, които понасяме в Европа".

"Дневник" потърси отговори от Кралев и министерството на спорта по въпроси около скандала след мача с Англия, но от пресцентъра обявиха, че министърът няма да коментира. Самият той заяви, че ще се въздържа от допълнителни коментари по три причини.

Първата е предстоящото заседание на изпълнителния комитет на БФС в петък, където трябва да бъдат взети "изключително важни решения, свързани с бъдещето на федерацията". Втората по думите му е, че върви разследване на БФС по член 321, алинея 6 от Наказателния кодекс, която се отнася за "Престъпления против спорта", по-конкретно "корупционни престъпления", което касае дейността на съдийската комисия към БФС и нейния председател Йордан Сталев. Третата причина е, че върви операция по издирване на провинилите се фенове.

"Сигурен съм, че ако използваме неприятния случай от последните дни и успеем да изрежем тумора навреме, ще постигнем оздравяването на българския футбол", завършва Кралев.

Дневник