талия одобри днес нов данък върху дигиталните компании, включително американските технологични гиганти, като част от проектобюджета си за 2020 година, предаде агенция "Ройтерс". Има опасност този ход да доведе до ответни мерки от Вашингтон.

Облагането, което трябва да влезе в сила от догодина, ще задължи компании като "Фейсбук" (Facebook), "Гугъл" (Google) и "Амазон" (Amazon) да плащат данък от 3% върху интернет трансакции, се посочва в текста на проектобюджета.

Вашингтон многократно обяви, че данъкът е насочен несправедливо към американските компании. Висш американски служител каза, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да заплаши с ответни мерки, когато по-късно днес се срещне с италианския си колега Серджо Матарела във Вашингтон.

Очаква се италианската схема да събира приходи от около 600 милиона евро (662 милиона долара) годишно, посочиха източници пред "Ройтерс" в понеделник. Рим се опитва да намери алтернативни източници, които ще му позволят да избегне планираното увеличение на данъка върху продажбите.

Италия и други страни членки на ЕС от дълго време се оплакват от начина, по който уеб гигантите събират огромни печалби в страните си, но плащат само няколко милиона евро данъци всяка година. Неотдавна ЕС обаче не успя да вземе единно решение за това как да таксува технологичните компании.

През август Франция и САЩ постигнаха споразумение, което сложи край на нерешеното положение с френския данък върху големите интернет компании. Според него Франция изплаща на компаниите разликата между френския данък и планирания механизъм, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Засега компаниите могат да имат печалба в страни с нисък данък като Ирландия и Люксембург, независимо откъде произлизат постъпленията.

Италианският план съответства в голяма степен на предложенията на ОИСР, която миналата седмица подкани правителствата да преначертаят правилата за облагане на технологичните гиганти.

Италианското правителство одобри проектобюджета за 2020 година в първите часове на днешния ден. Той предвижда дефицит от 2.2 на сто от брутния вътрешен продукт. Рим го е изпратил днес в Брюксел, съобщи "Франс прес". /БТА

Дневник