Общо девет души са задържани за расистки прояви по време на мача между България и Англия. Предстои шефът на 1-во районно да определи какви наказания да им бъдат наложени за нарушение на Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия. Задържаните ще останат минимум 24 часа в следствието, съобщиха разследващи пред "Дневник".

Само един от задържаните най-вероятно ще бъде обвинен. Той е на 18 години и до момента не е бил осъждан. Срещу него е образувано досъдебно производство в Софийската районна прокуратура за хулиганство с особена дързост. За това престъпление наказанието е до 5 г. лишаване от свобода.

На останалите осем души ще бъдат наложени финансови глоби. Може да им бъде забранено да посещават спортни събития за определен период от време.

На този етап няма данни за организираност на групата, като всеки един от случаите се разглежда отделно. Механизми за превенция на расистки жестове и реплики по време на спортни събития има и за тях е компетентна полицията, уточниха разследващите.

Директорът на столичната полиция Георги Хаджиев заяви за БНТ, че доброто видеонаблюдение на стадиона помогнало да се стигне бързо до заподозрените фенове.

"По-голяма част от тях са фенове на наши агитки, дори бих казал, част от радикалните фенове, така че ще бъдем абсолютно безкомпромисни и категорични", каза още Хаджиев.

Дневник