Лидерите на Европейския съюз се срещат днес в Брюксел, за да обсъдят едни от най-големите въпроси пред блока, включително перспективата за пръв път държава членка да го напусне, пише "Ройтерс".

Макар да се очаква трудните преговори за Брекзит да доминират, кризата в Турция и Сирия и следващият многогодишен бюджет на ЕС също ще отнемат много време.

Брекзит

Това е последната среща преди определената за Брекзит дата (31 октомври). Европейската комисия и Великобритания водеха преговори до последния момент, за да постигнат сделка, с която лидерите да се съгласят на срещата.

Основният проблемен момент е границата между държавата членка на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Сред възможните резултати от днешната среща са рамка за сделка за излизане на Великобритания от ЕС на 31 октомври, като правните детайли бъдат договорени по-късно, допълнителна среща на върха няколко дена преди крайния срок, ново отлагане на Брекзит или Брекзит без сделка.

Вчера дипломати коментираха, че евентуално съгласие лидерите на ЕС на срещата им на върха в Брюксел днес с постигната в последния момент сделка за Брекзит може да зависи от това дали британският парламент впоследствие ще одобри споразумението.

Преди това "Гардиън" писа, че премиерът Борис Джонсън, изглежда, е на прага на сделка за Брекзит след големи отстъпки пред исканията на ЕС за ирландската граница. Смяташе се, че преговарящите екипи са постигнали принципна договорка, че ще има митническа граница в Ирландско море. Подобно споразумение бе определено от предишния министър-председател Тереза Мей като сделка, която никой британски премиер не може да приеме.

Дипломатически източник каза за споразумението, че "Северна Ирландия ще бъде де юре в митническата територия на Обединеното кралство, но де факто в тази на Европейския съюз". Източник евроскептик коментира, че такава договорка ще бъде много трудна за преглъщане от северноирландските юнионисти.

Срещата днес е ключова и защото според прието миналия месец законодателство Джонсън е задължен да поиска от блока отлагане на Брекзит, ако сделката не бъде одобрена до събота, когато евентуално ще се проведе извънредно заседание на парламента - първата му работна събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г.

Премиерът категорично изключва варианта за отсрочка след вече двете отлагания на Брекзит, гласуван на референдум през юни 2016 г. Не е казал обаче нито веднъж как смята да се измъкне.

Бюджет за 2021-2027 г.

Бюджетът на ЕС, наричан Многогодишна финансова рамка, е огромна задача, защото съюзът трябва да определи финансите си за следващите шест години - 2021-2027. Най-големият въпрос е как блокът ще запълни дупката, която ще остане след излизането на Великобритания.

Държавите членки все още не са се разбрали каква част от отделните национални икономики трябва да отиде за ЕС. Предложенията варират от 1.114% до 1% от брутния национален доход на ЕС.

Лидерите ще обсъждат и как да направят бюджета по-справедлив, слагайки край на традицията за отстъпки, благодарение на които някои държави членки получаваха намаление на вноските си.

В бюджетния дневен ред са и реформи, инвестиции и мерки, целящи да намалят финансовите шокове в еврозоната.

Разширяване на ЕС

На министерска среща във вторник Франция зае твърда позиция срещу преговорите за еврочленство със Северна Македония и Албания. Това може да доведе до конфронтация между президента Еманюел Макрон и други негови колеги на срещата.

Според Франция предизвикателствата пред ЕС, сред които Брекзит, Китай като стратегически съперник, заплахите за сигурността, идващи от Русия, и миграцията, са вече прекалено големи, за да се допуснат още две държави от регион, носещ все още белезите на наследството от войните през 90-те години на миналия век, и борещ се с престъпност и корупция.

Позицията на Франция повдигна опасения в Брюксел за допълнително забавяне на вече проточилия се процес, което може да тласне балканските страни към по-тесни връзки с Русия и Китай.

Независимо от напрежението със София в последните седмици заради добавените внезапно условия (които не попречиха на Министерския съвет да подкрепя началото на преговорите) Париж бе по-големият проблем за македонските управляващи. След два договора, отворили пътя за евроатлантическата интеграция на страната - с Гърция и България - и болезнена смяна на името кабинетът се надяваше, че жертвите са достатъчни за европейска перспектива (поканата от НАТО междувременно дойде).

Турция и Сирия

В понеделник държавите членки се споразумяха да ограничат износа на оръжия за Турция заради офанзивата й в Северна Сирия, но не договориха общоевропейско ембарго.

Климатичните цели на ЕС

Днешният Европейски съвет ще бъде срещата на лидерите на ЕС преди климатичната среща на върха на ООН в Чили през декември. Няколко държави членки все още не са се присъединили към целта ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.

Други страни настояват за по-амбициозни цели за 2030 г. В момента целта е намаление с 40% на емисиите въглероден диоксид спрямо нивата от 1990.

Дневник