Робот успя да нареди кубчето на Рубик с една ръка – след като научи разигравания, които биха отнели на човек около 10 хил. години. След обучението си роботът може да нареди кубче на Рубик, модифицирано така, че да може той да разбере коя негова страна е обърната нагоре. Роботът е създаден от американската корпорация OpenAI.

Робот е нареждал кубчето на Рубик и преди – машината на инженери от Масачузетския технологичен институт успя да постигне това за 0.38 секунди, но тя бе създадена само и единствено с тази цел. Тази на OpenAI прави това за около 4 минути, но в случая става въпрос за многофункционален робот, чиято ръка наподобява човешката, и целта е да изпълнява и други функции, обяснява Би Би Си.

Макар за хората работата с ръцете да е инстинктивна, за роботите това е голямо предизвикателство. И ако един робот може да подреди кубчето много по-бързо от повечето хора, той истински ще се затрудни с това да нареже зеленчуци за салата, например.

Проф. Кен Голдбърг от UC Berkeley коментира пред Би Би Си, че постижението на OpenAI е впечатляващо, но и демонстрира колко още много работа има да се свърши. "Дали ще дойде момент, в който робот ще може да разбърка тесте карти като крупие от Лас Вегас? И да го прави добре? Това може да отнеме 10-20 години", казва той. "Много сме далеч от това да заменим кухненските работници, които режат зеленчуци, събират неща или дори мият чинии. Всички тези задачи са много сложни".