Съветът за електронни медии (СЕМ) ще гласува днес дали да отстрани от поста му генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

Процедурата започна преди седмица, а мотивът е груби нарушения на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на 13 септември. Сигналът беше прекъснат в продължение на близо пет час в разгара на скандала, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Светослав Костов разполагаше с пет работни дни, за да депозира в СЕМ възраженията си. По информация на "Свободна Европа" той е изпратил отговор до надзорниците в понеделник (14 октомври), като е оспорил основанията да бъде отстранен и е посочил, че не приема спирането на най-слушаната програма на общественото радио за голямо нарушение, тъй като останалите програми са излъчвали. Според отговора, информация за който "Свободна Европа" е получила от свои неназовани източници в БНР, той е написал, че не е знаел за петчасовото преустановяване на сигнала, а с главния инженер на медиата е общувал с електронна кореспонденция.

Заседанието на СЕМ е насрочено за 14 ч. днес Ако мандатът на избрания в края на юни тази година Светослав Костов бъде прекратен, съветът трябва да посочи временно изпълняващ длъжността до провеждането на нов конкурс.

На предишното заседание на медийния регулатор трима от петимата надзорници обявиха, че със спирането на "Хоризонт" е извършено грубо нарушение на закона и на Конституцията. Това бяха председателят София Владимирова (ГЕРБ), Ивелина Димитрова (президентска квотата, посочена от Румен Радев) и Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки). По тази причина те взеха решение да открият процедура по отстраняването на Светослав Костов. Останалите двама членове на съвета - Бетина Жотева (от президентската квота, предложена от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ) гласуваха с "въздържал се" с аргумента, че извършеното нарушение е само едно и не е достатъчно за освобождаване. Темата за натиск над журналисти, за която свидетелства на среща със СЕМ редколегията на "Хоризонт", не се обсъжда в контекста на процедурата. Изнесените данни, сред които свидетелството на Силвия Великова, че генералният директор е получил обаждания от четирима души за отстраняването й от ефир, както и информацията за натиск над вече пенсионирания шеф на програма "Хоризонт", са изпратени на прокуратурата за разследване.

В началото на октомври Съветът за електронни медии наложи на БНР две глоби заради спрения сигнал на "Хоризонт". Те бяха в максималния допустим от закона размер - 7 хил. лв за неспазване на условията на лицензията, и и 20 хил. лв за нарушаване правото на информация.

Дневник