Телескопът "Хъбъл" на НАСА успя да направи първи кадри на едва втория доказан космически обект, който лети към Земята и идва извън Слънчевата система. Кометата 2I/Борисов приближава планетата със 177 хил. км/ч и се очаква през декември да премине на около 305 млн. км от нея.

През 2017 г. НАСА обяви, че е установила и изследвала първия междузвезден обект, който не е от Слънчевата система и преминава през нея. Тогава беше установено, че кометата Омуму е покрита с богата на въглерод кора, като обвивката й достига около половин метър.

Снимката на "Хъбъл" на 2I/Борисов е от 12 октомври. При обработката на данните от телескопа учените на американската космическа агенция са открили концентрация на прах около ядрото на кометата.

"Докато Омуму изглеждаше като парче скала, Борисов е активен и е по-скоро като нормална комета. Все още обаче не можем да си обясним защо тези два космически обекта са толкова различни", заяви Дейвид Джиит, който ръководи екипа, наблюдаващ кометата.

"Хъбъл" е успял да направи снимка на 2I/Борисов от около 418 млн. км. Кометата ще се намира най-близо до Земята на 7 декември, когато ще е на разстояние, което се равнява на това от Земята до Слънцето и обратно.

Кометата е кръстена на украинския любител астроном Генадий Борисов, който работи на Кримския полуостров. Той я е открил на 30 август тази година.

Дневник