Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му и единствен кандидат за негов наследник Иван Гешев са на посещение в САЩ, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Заедно с тях са още председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев, председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността директор на Служба "Военна информация" Велко Атанасов.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че визитата на българската делегация е по покана на американската страна. Посещението е планирано за периода от 14 до 17 октомври. В работната програма са включени срещи във Федералното бюро за разследване, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и в други правоохранителни органи във Вашингтон.

"Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност", пише още в официалната информация за посещението.

От "Свободна Европа" припомнят, че това е първа официална визита на Цацаров в САЩ, като допълват, че досега е бил в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. По информация на медията срещите на българските представители във Вашингтон са били организирани от американското Министерство на правосъдието, част от което са главният прокурор и ФБР. Посещението е било поискано от Цацаров, за да се обсъдят данни по делото "Русофили". По него обвиняем за шпионаж е председателят на едноименното движение Николай Малинов.

Разследва се още и влиянието на пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников в политическия живот на страната. По информация на "Свободна Европа" приоритетна тема от американска страна е било "чуждестранното зловредно влияние", което се свързва с подкрепяни от Русия дейности на територията на България.

В началото на 2015 г. Цацаров подписа Програма за сътрудничество с прокуратурата на Руската федерация, а две години по-късно бе на официално посещение при руския си колега Юрий Чайка. Година по-късно на посещение в Русия е бил и Иван Гешев, като за визитата му се разбра след запитване на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.

Дневник