Американският професионален боксьор Патрик Дей почина в Чикаго след тежка травма на мозъка. Той пострада при ноукаута в десетия рунд на мача от супер средна категория с Чарлз Конуел в събота, който беше част от галавечер с централно събитие двубоят между Александър Усик и Чаз Уидърспуун.

Дей почина след четири дни в кома, въпреки че веднага след инцидента му е била направена операция на мозъка.

Трагичната новина за смъртта на 27-годишния боксьор обяви промотърът му Лу Дибела. "Той беше заобиколен от семейството си, близките приятели и членове на отбора си, включително и на своя ментор, приятел и треньор Джо Хигинс", се казва в изявлението.

Преди влизането си в професионалния бокс през 2013 г. Дей е имал големи успехи при аматьорите, като два пъти е ставал национален шампион.

Тази година той взе междуконтиненталната титла на Международната боксова федерация (IBF) в своята категория. През юни влезе в топ 10 на ранглистите на IBF и Световния боксов съвет.

През юли други двама професионални боксьори починаха след получени травми по време на мачове - 23-годишният аржентинец Уго Сантиян и 28-годишният руснак Максим Дадашев.

Дибела заяви, че това не е моментът, в който темата за смъртните случаи в бокса трябва да се обсъжда. "Все още нямаме отговорите, но определено има много въпроси", посочи той.

Дневник