Каталунският премиер Ким Тора обяви в парламента, че иска нов опит за "упражняване на правото на самоопределение".

Това е фактически референдум, но както и преди, властите в Барселона внимават с изказа: такива референдуми са забранени според испанското законодателство и не едно правителство е настоявало, че въпроси, засягащи целостта на Испания, могат да бъдат решени само и единствено от всички испанци.

"Имаме огромна задача: да определим пътищата, за да конкретизираме упражняването на правото на самоопределение", каза Тора пред парламента часове след поредната нощ на безредици.

"Ше защитавам това сегашният законодателен орган да накрая да упражни правото на самоопределение" - думите на Тора (на каталунски) - означават, че вотът би следвало да е преди края на 2021 г. Причината е, че дотогава е мандатът на парламента на автономната област, който бе избран на предсрочен вот в края на 2017 г., след ограничаване на автономията на Каталуня, задействано от тогавашния испански премиер Мариано Рахой.

Това е идея, която отстоява и уволненият каталунски премиер Карлес Пучдемон. За него има издадена европейска заповед за арест - тя бе активирана отново, след като съд в Мадрид потвърди присъдите на лидерите на кампанията за отделяне от Испания от 2017 г. в дните около тогавашния референдум (преди малко повече от две години). Присъдите бяха последвани от протести, продължаващи вече три дни.

"Дори ако за отваряне на урните за самоопределение ни осъдят на 100 години затвор, отговорът е ясен: ще трябва да ги отворим отново," каза Тора и с това открито се противопостави на премиера Педро Санчес. Лидерът, който заяви, че е готов за всеки възможен сценарий (и не изключи напълно повторно ограничаване на автономията) заради трите дни размирици и очакваната обща стачка, го призова да се разграничи от насилието.

Дневник