Три месеца и половина след като го избра, Съветът за електронни медии (СЕМ) днес освободи директора на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

Решението беше взето единодушно за 20 минути, а мотивът е груби нарушения на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г. Сигналът беше прекъснат в продължение на близо пет часа в разгара на скандала, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци след началото на процедурата - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Пет от пет

За оставката на Костов днес гласуваха и петимата членове на медийния регулатор - председателят София Владимирова (ГЕРБ), Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев), Розита Еленова (от парламентарната квота, БДЦ на Христо Ковачки), Бетина Жотева (от президентската квота, предложена от Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (ГЕРБ). При откриването на процедурата по отстраняване на директора преди седмица Жотева и Георгиева гласуваха "въздържал се" с мотива, че извършеното нарушение е само едно и не е достатъчно за освобождаване според законовите изисквания.

Аргументите на медийните надзорници за предсрочното освобождаване на Светослав Костов бяха, че със спирането на "Хоризонт" е грубо нарушено правото на информация на българските граждани. Те допълниха, че отговорността за дейността на обществената медиа е изцяло на генералния директор. Като аргумент за оставката беше посочено и поведението на Светослав Костов, който смени няколко версии за случилото се на 13 септември и не отговори по същество на свидетелствата на редколегията на "Хоризонт" за натиск над журналисти, за които СЕМ сезира прокуратурата.

В рамките на процедурата по отстраняването му Костов имаше пет работни дни, за да се защити. Той изпрати отговорите си до СЕМ, без да ги оповести медийно, но по информация на "Свободна Европа" е посочил, че не приема спирането на най-слушаната програма на общественото радио за голямо нарушение, тъй като останалите програми са излъчвали, както и че не е знаел за петчасовото преустановяване на сигнала, а с главния инженер на медиата е общувал с електронна кореспонденция.

По-късно днес е насрочена пресконференция на Светослав Костов. "Дневник" ще излъчва на живо изявлението му в страницата си във "Фейсбук".

Антон Митов ще е и.д. директор

За временно управляващ на държавното радио единодушно беше избран Антон Митов, който е директор на архивния фонд на БНР. Той ще е начело на медиата до провеждането на конкурс за избор на нов директор.

Програма "Хоризонт" също е без ръководство от средата на септември - първо дотогавашният й директор Ивайло Савов беше пенсиониран изненадващо, след това назначеният за и.д. директор Николай Кръстев подаде оставка заради скандала със Силвия Великова, а програмният директор Мартин Минков беше посочен за наблюдаващ програмата до провеждането на конкурс. Зам.-главният редактор на "Хоризонт" Даниела Късовска също подаде оставка в знак на несъгласие с натиска, оказван от Светослав Костов.

Дневник