Ще бъде историческа грешка, ако днес Европейският съвет не покани за преговори за присъединяване към ЕС Северна Македония и Албания, каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че България има много претенции специално към Северна Македония, но не би си позволила да ги спре да започнат преговори.

"Това ще е тежък удар за народите, още повече че в следващите 15 години няма да има такива покани", допълни Борисов. Той предупреди, че ако на двете страни не им се даде европейски перспектива, там влияние могат да установят Русия, Турция, Китай или някоя друга световна сила.

"Природата не търпи празно. Някой ще се заинтересува от тях и това няма да е добре за България", е мнението на Бойко Борисов. Към момента над половината от страните - членки на ЕС, искат започване на преговорите, което бе отложено с над година.

България няма да спира износа на оръжие за Турция

Коментирайки операцията на Турция в Сирия, той обяви, че никога не е подкрепял военни действия. "Винаги сме подкрепяли Турция, като има проблеми с миграцията, но никаква солидарност с война не мога да имам", посочи Борисов.

Попитан дали България ще спре износа на оръжие за Турция, какъвто призив дойде от ЕС, премиерът каза, че става дума за сделки само за 3 млн. долара. "Оръжие се изнася за места, където има конфликти. Искате да спрете нашата военна промишленост ли? Като спрем за Турция, ще спрем и за други, коя война ви харесва, за да въоръжаваме и да продаваме? Не един и два бизнеса са убити по този начин", реагира Бойко Борисов по адрес на задалия въпроса журналист. В крайна сметка той обясни, че въпросът ще бъде обсъден и като има решение, ще го съобщи.

Дневник