Без голове, без публика и без телевизионно излъчване. Така завърши очакваният с интерес футболен мач между отборите Северна и Южна Корея от квалификациите за световното през 2022 г.

Двубоят беше определен като "призрачен" и "сюрреалистичен". Причината? Стадионът беше празен, като премина без телевизионно излъчване, без публика и без представители на чуждестранни медии.

Всъщност зрители имаше - малцина официални представители и президентът на ФИФА Джани Инфантино, който е на обиколка в Азия. "Голямо удоволствие е да съм тук", заяви Инфантино при първото си посещение в Пхенян.

Почитателите на Южна Корея нямаха право да пътуват за двубоя и трябваше да чакат кадри.

"Северна Корея обеща да осигури DVD с пълния запис на мача преди делегацията ни да отпътува", обявиха представители на правителството на Южна Корея.

"От провеждането на мач, който не се показва, няма никакъв смисъл", коментира запалянко от Южна Корея, цитиран от АФП.

Единственият възможен начин да се проследи развоят на срещата беше чрез ограничено текстово предаване на живо в сайтовете на ФИФА и азиатската конфедерация, което включваше само информация за жълтите картони и смените.

Вълнения все пак е имало, но на терена. Звездата на Южна Корея и "Тотнъм" Хьон Мин Сон каза, че съперникът е действал много грубо.

Изпитание имало и около цялостната организация. Футболистите на Южна Корея трябвало да оставят телефоните си в посолството в Пекин. Представител на отбора заяви, че общуването е било силно затруднено. На пресконференцията на селекционера Пауло Бенто вечерта преди мача имало само петима севернокорейски журналисти. Служителите на пресслужбата на отбора на Южна Корея трябвало да се върнат в хотела си, за да имат достъп до интернет и да предадат информацията от събитието.

Северна и Южна Корея са в процес на затопляне на отношенията си. Двете страни говорят за съвместна кандидатура за голямо спортно събитие, като искат домакинството на олимпийските игри през 2032 г.

Дневник