В сирийския конфликт Турция не прави това, което иска ЕС? Да, но ЕС зависи от Турция. Заради това трябва да внимава с натиска, който оказва, и да не поема курса на Тръмп. Коментар на Бернд Ригерт за "Дойче веле".

Вербално Европа реагира без забавяне. Външните министри на общността остро и единодушно разкритикуваха нахлуването на Турция в Северна Сирия и дестабилизацията на региона. На дела обаче не се стигна толкова далеч - оръжейно ембарго на Турция не бе наложено. Европейският съюз отправи молба към страните членки да не продават в бъдеще оръжия на Турция, но в момента това практически няма да се отрази на турското правителство.

Европейците се опитват да лавират в една много трудна ситуация. От една страна, те искат да поддържат политическия морал, от друга - не желаят да навредят на партньора на НАТО Турция, както и да не гневят твърде много турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Защото от европейска гледна точка максимално стабилна Турция е необходима на югоизточния фланг на Европа. Като бастион срещу ислямските терористи мигрантите и нарастващото влияние на Иран и Русия.

ЕС зависи от Турция

Никой в Европейския съюз няма намерение да санкционира сериозно Турция. ЕС може да нанесе големи икономически щети на страната, тъй като турската икономика разчита на европейските клиенти. Икономически санкции, каквито САЩ планират да наложат на Турция, в момента не се обсъждат. Все пак Турция е партньор в така наречената "Сделка за бежанците" от 2016 г., благодарение на която броят на мигрантите в Гърция намаля значително. В това отношение ЕС зависи от Турция. Разбира се, президентът Ердоган знае това много добре и затова редовно заплашва да прекрати сделката. Това означава ли, че ЕС е податлив на изнудване? Или действа реалистично, в съответствие със своите интереси? Външният министър на Люксембург Жан Аселборн обобщи нещата правилно: "Ние нямаме армия. ЕС не може да принуди Турция да прекрати конфликта в Сирия."

Отношенията с Турция така или иначе са много напрегнати. Преговорите за присъединяване на страната към ЕС отдавана са в застой. Рязкото отдалечаване на Ердоган от демокрацията и от Европа е съвсем очевидно. Сега ЕС трябва поне да попречи на Ердоган да се сближи още повече с Русия и Иран. Турция става напълно непредсказуема.

НАТО може да изпадне в криза

Ето защо курсът, поет от американския президент Доналд Тръмп спрямо Турция, е много опасен за ЕС. Най-напред Тръмп разреши на Ердоган инвазията, изтегляйки войските си от Сирия и изоставяйки своите съюзници - кюрдите. Няколко дни по-късно Тръмп реши да наложи на Турция икономически санкции. Сега този необмислен подход всява раздор в Северноатлантическия алианс НАТО и допълнително тласка Турция към Русия. САЩ вероятно ще поискат и от другите членове на НАТО да наложат санкции на Турция. А това в никакъв случай не е в интерес на Европа. Може да се предвиди, че следващата седмица администрацията на Тръмп ще окаже натиск върху съюзниците от Европа на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. За Доналд Тръмп фактът, че НАТО няма да го последва безусловно, е допълнително доказателство, че алиансът всъщност е излишен и по-скоро пречи на САЩ.

Следователно нахлуването на Турция в Сирия може да има сериозни последствия за сигурността и сътрудничеството в Европа, както и за отношенията със САЩ и Русия. Последиците от непосредствения конфликт, засягащ кюрдските милиции и цивилното население в Северна Сирия, започват едва-едва да се проявяват. Светът става още по-нестабилен и по-непредсказуем за европейците.

Дневник