Отношенията ни с Великобритания са приятелски и са на много високо ниво. Двамата с британския премиер категорично осъдихме расистките прояви. Борис Джонсън има най-добри чувства към нашата страна, и както самият той каза, е първият британски министър-председател с българско име.

Това написа в своя "Фейсбук" профил Бойко Борисов днес. Премиерите на България и Великобритания са в Брюксел за заседание на Европейския съвет.

Снимката на Борисов с Джонсън се появява три дни, след като България влезе в световните медии с расистки прояви, насочени към чернокожите футболисти в отбора на Англия по време на евроквалификация, провела се в София.


Ден по-късно говорител на Борис Джонсън съобщи, че правителство ще поиска днес писмено от УЕФА да проведе светкавично разследване на случилото на националния стадион "Васил Левски". "Расизмът, който видяхме и чухме снощи, е отвратителен и няма място във футбола или където и да е. УЕФА трябва да реагира на фактите - към това опетняващо футбола явление не се подхожда по подходящ начин. Расизмът и дискриминацията трябва да бъдат изхвърлени от футбола веднъж завинаги", допълни говорителят.

Бойко Борисов пък обяви, че е разпоредил на външния министър да възрази пред британския посланик. "Ние в никакъв случай не сме съгласни България да бъде слагана под този знаменател. Техните фенове подмятаха банани на най-добрите футболисти в света. Не ние сме го измислили от това. Срамуваме се от тези няколко човека. Не може да допуснем във Великобритания медии да коментират по този начин България. В българските отбори със сигурност има повече цветнокожи футболисти, отколкото на Острова. В нашия национален отбор имаше трима тъмнокожи футболисти и в техния имаше трима. Какъв расизъм? Дават ни оценка, които са доказани в расизма си. Ние сме спасили евреите, когато другите са ги горили в пещ. Какви расисти?", попита Борисов.

Днес пък той призова българските журналисти в Брюксел да попитат британските си колеги при тях какви расистки прояви са имали и какво са направили, за да ги спрат. "Попитайте ги малко. Вие сте умни и красиви, можете да ги накарате на отговорят", отбеляза видимо раздразненият Борисов.

Дневник