Вицепрезидентът на Българския футболния съюз Атанас Фурнаджиев, който беше определян като фаворит за президентския пост оставката на президента Борислав Михайлов, също е подал оставка днес, предаде Би Ти Ви. В петък двете оставки трябва да бъдат представени пред изпълнителния комитет на БФС.

В писмо до медиите Фурнаджиев казва, че ще призове останалите си 13 колеги от изпълнителния комитет също да си продадат оставките и да се проведе извънреден конгрес.

Уставът на БФС гласи, че при оставка на президента до провеждане на конгрес правомощията на Михайлов следва да получи първият вицепрезидент Йордан Лечков. Той вероятно ще откаже, защото е кандидат за кмет на Сливен. Ако това стане, президент става някой от останалите вицепрезиденти - Фурнаджиев или Михаил Касабов.

"Направих своя сериозен анализ на създалата се кризисна ситуация и считам, че единствено Конгрес може да се справи с преодоляването ѝ. Затова решавам да подам оставка като вицепрезидент на БФС и призовавам колегите да ме последват. Вярвам, че ще подкрепят свикването на конгрес през месец февруари 2020 г", написа Фурнаджиев в писмо до медиите.

Другият вицепрезидент Касабов заявил пред БНТ, че ако го изберат да ръководи временно БФС, веднага ще свика извънреден конгрес.

До кризата в управлението на БФС се стигна, след като първо спортният министър, а след това и премиерът обявиха, че няма да работят с организацията, докато тя се ръководи от Борислав Михайлов. Повод за позицията стана тежката загуба от Англия в евроквалификация в понеделник и расистките прояви по трибуните, които бяха широко отразени в цял свят.

Кои са членовете на изпълнителния комитет на БФС: Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Михаил Касабов, Атанас Фурнаджиев, Емил Костадинов, Камен Костадинов, Румян Вълков, Венцислав Стефанов, Михаил Статев, Валентин Михов, Кирил Домусчиев, Спас Русев, Петър Величков, Панайот Рейзи, Димитър Георгиев.

Дневник