Руски сайт злоупотребява с болестта на 5-годишно българче. За скандалния случай разказват потърпевшите родители, които твърдят, че сайтът за благотворителност е откраднал снимките на болната им дъщеря и набира средства от хора по цял свят.

Родителите обясняват, че представената в сайта история е абсолютно фалшифицирана, а всички, които са превели пари, са били подведени. Сумите отивали по сметки на руски гражданин, а не в семейството на болното дете от България.

За измамата семейството от Асеновград разбрало преди два дни от своя близка. Тя видяла снимките на болното дете, но самоличността му била променена. Там Ева Чолакова е представена с руско име.

"Предоставили са снимки на нашето дете под името Маша Кузловска. Всичко е фалшифицирано - документите, личните данни и експертизите", каза бащата Евелин Чолаков.

В съобщението на руския сайт е споменато, че детето, което се нуждае от средства, в момента се лекува в Южна Корея. 5-годишната Ева обаче е с родителите си в Германия. Тя е в немска клиника, където й е направена трансплантация на стволови клетки.

"Аз съм шокирана! Как може някой така да злоупотребява със снимките на нашето дете? Това е пълен ужас”, заяви Емилия Чолакова, майка на момичето пред Нова тв.

Евелин Цолаков обяснява, че в България има и в момента продължава благотворителна кампания за набиране на средства за лечението на Ева, но всички снимки от българския сайт са копирани в руския.

Родителите многократно опитвали да се свържат с руския сайт "Милосърдие", регистриран в Екатеринбург, но ударили на камък. Техни близки също не успели, тъй като сайтът за България вече е блокиран, а на телефона в Русия никой не отговаря. Потърпевшите ще сезират полицията.

"Ще направим всичко възможно да сигнализираме властите да се задействат и да открият откъде идват тези измами", категорична е Емилия.

Сметката е на името на руски гражданин и до момента в нея са събрани над 2,1 млн. рубли. "Искам да призова всички хора да не внасят пари по тези сметки, защото е измама и да не се доверяват на това, което пише там", апелира бащата.

Състоянието на малката Ева, която е с диагноза Сарком на Юнинг се подобрява и лекарите в Германия дават надежда.

"Ева е добре. Премина курс лъчетерапия. В момента предстоят пълни изследвания на състоянието ѝ, за да се види как ще продължи лечението", сподели бащата.

В родния ѝ Асеновград продължава кампанията за набирането на средства за лечението. Нужни са още около 50 000 лева.

Днес.бг