Общо 91 са писмата с представени становища, позиции и въпроси във връзка с процедурата за избор на главен прокурор от правоимащите субекти, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Те са публикувани на интернет сайта на Висшия съдебен съвет в хронологичен ред в графа "Въпроси/Отговори", като в някои от тях се съдържат и становища.

В 73 от становищата и позициите е заявена подкрепа към кандидатурата на Иван Гешев. В 12 становища е изразено несъгласие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за прекратяване на изборната процедура, се казва още в съобщението.

Писмени въпроси към Иван Гешев са предоставени от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Сдружение "Обществен съвет за правосъдие", ГД "БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ", Българския институт за правни инициативи, адв. Адела Качаунова – директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет, Управителния съвет на Камарата на следователите в България, Гражданското сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки", Въпроси от Фондация "Антикорупционен фонд" и Фондация "Институт за пазарна икономика", Софийския адвокатски съвет и Фондация "Български адвокати за правата на човека".

Кандидатът за главен прокурор е депозирал писмо до членовете на Висшия съдебен съвет, в което представя своята позиция във връзка със "Становище и въпроси" от сдружение "Боец – България Обединена с Една Цел".

Дневник