Историците от българско-македонската комисия за исторически и образователни въпроси отново не успяха да постигнат напредък за общо разбиране и формулировки около личността, произхода и революционната дейност на Гоце Делчев. Завършилата вчера следобед двудневна среща в Охрид е постигнала лек напредък в областта на средновековната история и записаното в учебниците по тези въпроси.

Това се разбра от думите на двамата съпредседатели на комисията – българският ръководител проф. Ангел Димитров и македонският проф. Драги Георгиев, предадени от македонски медии след срещата. Членове на комисията коментираха пред "Дневник", че въпреки сравнително безплодните три досегашни срещи, на които е обсъждана темата за общи чествания на делото на Гоце Делчев, и следващият разговор, планиран за края на ноември, отново ще концентрира разговорите около този въпрос.

Те обясниха още, че темата е централна и отправна за всички останали разговори. "Самият факт, че на тази среща в Охрид колегите от Северна Македония се съгласиха да говорим по темата за Гоце Делчев, може да се смята за напредък, на предишната директно отказваха всякакъв разговор", коментираха от комисията, макар да отбелязаха, че действително дискусиите не са довели до конкретен резултат.

Пред македонски медии проф. Димитров отбелязва, че българската страна е предложила да се направи текст за личността на Гоце Делчев и за общи чествания, който няма да подчертае различията. За разлика от македонския вариант, който според него настоява за различия и затвърждава статуквото. "Това не е най-добрият подход за нас, когато искаме да обсъдим общ празник на исторически личности, обща история", казва Димитров.

Основното несъгласие в разговорите било за настояването на македонската страна в преамбюла на текста да даде по-подробно обяснение на значението на Гоце Делчев, неговият произход и оглавяваното от него революционно движение за автономия. За пореден път проф. Димитров е отбелязал, че не българската страна твърди, че Гоце Делчев е българин, а това го твърди самият той. "Просто следваме фактите и виждаме документацията, в която не само той, но и семейството му, най-близките му сътрудници ясно и декларативно декларират самоличността си", каза Димитров.

"Мога да кажа, че по отношение на Гоце Делчев денят беше напълно безплоден, без никакъв напредък, освен ако за напредък не се смята, че имаше все пак някаква дискусия", коментира и проф. Драги Георгиев, цитиран от македонски медии.

И двамата съпредседатели отчетоха малък напредък по отношение на средновековната история и съдържанието на учебниците в двете страни от този период. Но проф. Димитров заяви, че дори и в тази област има още неща за изясняване и неприети български бележки.

Дневник