Шумен-чист и подреден град!

*Задължително 2-кратно измиване на улиците на Шумен всяка година от мандата и 4-рикратно измиване на най-натоварените зони.

*Създаване на фонд „Благоустрояване“ чрез който гражданите да финансират свои проекти за благоустрояване на пространствата около домовете си, първоначално с 50 х.лв.

*Увеличаване честотата на сметоизвозване в селата от 1-нократно сега, на 4 пъти седмично през летния сезон и увеличаване на броя на съдовете за смет след допитване до жителите на населените места.

*Организиране на пълномащабно общинско предприятие „Чистота и благоустрояване“ с модерна база и възможности да изпълнява всички основни услуги по сметопочистване.

* Рекултивация  и подготовка на зелените площи за машинно поддържане.

*Приемане на 4-годишна програма за поддържане и увеличаване на средствата за рехабилитация и обновяване на зелената система на общината и поетапно зацветяване на входно-изходните артерии, междублокови пространства, места за обществено ползване с акцент зони за туризъм , както и центровете в селата.

*Изработване на методика и система за индивидуално отчитане и заплащане на такса смет от гражданите и фирмите.

*Кандидатстване за финансиране на проекта „Линия за сепариране на ТБО“ и „Съоръжение за компостиране“.

*Разработване, финансиране и поетапно изпълнение на програма за „Ремонт на улиците в селата на община Шумен“ и „Ремонт на тротоарите,благоустрояване на междублоковите пространства и ремонт на улици в Шумен, кв. Дивдядово, Макак и Мътница“, след допитване до гражданите.

*Решение на проблема с недовършените сгради в центъра на гр. Шумен. Изработване, съвместно с всички собственици на имоти в зоната на недовършения Търговски дом на обемно – пространствено решение и финансово - икономически анализ с цел представяне на имотите и решенията пред потенциални инвеститори за публично- частно партньорство.

*Прилагане на решения за превръщане на туризма и спорта във фактори на икономическия растеж на община Шуменвключително благоустрояване подхода към пещерата „Бисерна“

*Продължаване на усилията за финансиране ремонта и поддръжката на паметник „1300 години БЪЛГАРИЯ“.

*Ремонт на Младежкия дом и Летния театър /проекти от 2015 год./ и модернизация на интериорното пространство на ДКТ „Васил Друмев“.

*Прилагане на политики с цел развитие на туризма като съществен дял от икономическото развитие на община Шумен.

*Поетапно изграждане на парк „Тежък полк“, включително и басейн за целогодишно ползване.

*Проектиране и изграждане на басейн за целогодишно ползване в района на профилирана езикова гимназия „Никола Вапцаров“ за целите на безплатно обучение на децата на Шумен да плуват.

*Благоустрояване и модернизация на градския басейн и зоните около него, включително изграждане на паркоместа, осветление, затревявяне и зацветяване.

*Организиране на обществен дебат с гражданите и бизнеса за ползите и вредите от ускореното изграждане на 5G мрежа в Шумен.

Шумен-здрави и образовани хора!

*Реално, приоритетно място на образованието в общината чрез увеличаване дела на общинското финансиране.

*Модернизиране на материално-техническата база в учебните заведения и дворните пространства с цел въвеждане на иновативни образователни технологии и дидактически модели.

*Ежегодна финансова ангажираност на общината за подпомагане на образователните структури, прилагащи проектно-базирани подходи в обучението.

*Политики насочени към учителя-практически форми на квалификация, стимулиране на най-добрите, стимулиране на млади учители.

*Ефективна обвързаност между професионалното образование и икономиката на региона.

*Диалог с родителите за привличането им като партньори в образователния и възпитателния процес.

*Разработване на програма „Родолюбие“ за децата и учениците.

*Грижи за образователните структури за децата в общината.

*Нов модел за организиране на свободното време на младите хора-подкрепа на форми избрани от тях. Създаване на условия за превръщане на Младежкия дом в притегателен център за децата на Шумен.

*Разработване на нова концепция за културния календар на общината.

*Финансова подкрепа за културната инфраструктура на общината с цел модернизиране.

*Прилагане на политики за съвременно рекламиране в национален и международен мащаб, включително провеждане конкурс за „Бранд на община Шумен“.

*Подкрепа на творческите организации и съюзи.

*Създаване на общинско предприятие „Спорт и младежки дейности“.

*Изграждане на база за спорт и развлечение на територията на бивш „Тежък полк“.

*Развитие на базата за масов спорт и гарантиране безплатен достъп на младите хора до спортните обекти общинска собственост.

*Ремонт на съществуващите физкултурни салони и изграждане на нови .

*Обновяване и осъвременяване на зала „Младост“ и спортен комплекс „Плиска“.Поддържане на съществуващите и изграждане на нови детски площадки и зони за спорт на открито включително и нови площадки за „Стрийт фитнес“. Ежегодно увеличаване на бюджета за спорт и младежки дейности с минимум 20 х.лв.

*Разработване на мерки за дългосрочно кадрово осигуряване с лекари и специалисти по здравни грижи, необходими на общинските здравни заведениявключително учредяване на стипендии.

*Предоставяне на помещения с преференциални наеми за здравни кабинети, заплащане на текущи ремонти, отопление и осветление и предоставяне на общински жилища.

*Подкрепа на медицинските практики в малките населени места.

*Подкрепа на дейности разширяващи обхвата на здравната профилактика, както и на кампаниите за кръводаряване и донорство.

С грижа за децата, родителите ни и семействата!

*Безплатна храна на децата до 2 години, ползващи общинските бази за хранене.

*Премахване на таксите за децата на 5 и 6 години в детските градини и училищата.

*Организиране на безплатни екскурзии за децата от детските градини и начална степен на образование с цел опознаване на богата история и култура на България.

*Повишаване на качеството на предлаганите социални услуги - разработване на безплатни програми за обучение на служители.

*Разкриване на дом за възрастни хора с деменция.

*Разкриване на звено, работещо с лични асистенти и домашни помощници.

*Разработване на проекти за разкриване на нови социални услуги в общината.

*Изготвяне  на целева програма насочена към прилагане на мерки за задържане на демографския срив и подкрепа на младите семейства в общината.

Справедливост и правила за всички!

*Запазване нивото на данъчна тежест за гражданите, достигнато през 2019 год.

*Подкрепа за всички инвеститори в общината независимо от размера на инвестициите и броя на разкритите работни места.

*Актуализиране на наредбите в общината, насочено към грижа за всеки гражданин на общината и всеки инвеститор.

*Разширяване на съществуващите и изграждане на нови зони за сигурност чрез увеличаване  на точките с видеонаблюдениев града и селата.

*Обособяване на гише за обслужване на хора с увреждания.

*Свободен достъп до кварталните клубове за пълноценен живот на гражданите от третата възраст.

*Публично обсъждане на всички проекти с професионалните сдружения и създаване на публичен регистър на готовите проекти.

*Възстановяване на Инспектората на община Шумен.

Общината –нашият дом!

*Прилагане на мерки за повишаване на сигурността на информационната система на общината и подобряване на качеството на информационното обслужване.

*Разкриване на приемни на кмета и ресЬорните зам. кметове в кварталите и селата по инициатива на гражданите и кметовете на населени места.

*Въвеждане на 1-ви безплатен час на паркингите общинска собственост в близост до общински и държавни учреждения с цел облекчаване достъпа до услугите.

*Заплащане на извънредния труд на служителите в общината.

*Ежегодно актуализиране на заплатите на служителите в общината с размера на инфлацията и повишаване на тяхната квалификация и качество на услугите, в интерес на гражданите.

*Прилагане на механизми за допитване до гражданите на общината по всички важни въпроси засягащи техните интереси, права и задължения.

*Прилагане на политика на пълна прозрачност в работата на общинска администрация и структурите на общинска издръжка.

Пресцентър на ПП "БСП за България"