При определянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС – за периода 2021-2027 г., България ще отстоява позицията за праг от 1.3% от съвкупния брутен национален продукт на 27-те страни. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти след първия ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Темата за дългосрочния бюджет на общността е "гореща" на фона на предстоящия Брекзит, като страните спорят за евентуалното увеличение на приноса на всяка една, когато Великобритания напусне. Европейската комисия предлага праг от 1.11 на сто от съвкупния брутен национален доход на 27-те, а Европейският парламент настоява за 1.3%. Германия, която е от страните с най-голям принос към общия бюджет, настоява при определянето на рамката за 2021-2027 г. да се сложи таван от 1% от съвкупния брутен национален продукт. Вижданията на Берлин са подкрепени от няколко страни, сред които Холандия и Швеция.

"Едните искат да бъде съставен на 1% от БВП (има предвид съвкупния брутен национален доход – бел. ред.), други, сред които сме и ние – на 1.3 от БВП, за да не пострадат и кохезията, и земеделието, а и да бъдем по-амбициозни в сферата на иновациите, технологиите, киберсигурността", каза премиерът Борисов.

През 2018 г. ЕК предложи бюджет, който в номинално изражение е с няколко процента по-висок от този за предходния период, така че да се компенсират загубите от напускането на Великобритания и същевременно да се финансират нови програми. България е една от малкото, които получават повишение на средствата по структурните и кохезионните фондове на ЕС, и губи относително малко пари в областта на земеделието. Въпреки че България ще трябва да плаща малко повече в бюджета на ЕС, общият баланс ще продължава да е повече от положителен (през миналата година страната е била на плюс с близо 1.6 млрд. евро), отбелязва "Капитал".

При предложението за бюджет на общността се настоява още финансирането от ЕС да бъде обвързано с условия за спазването на върховенството на закона, срещу което наскоро се обяви Унгария, а българското правителство отдавна възразява.

Дневник