Софийският районен съд остави за постоянно в ареста единствения задържан след мача с Англия, който получи обвинение по Наказателния кодекс заради расистките и нацистки прояви по време на двубоя, предаде Клуб Z. Това стана, въпреки че в съда се появи негов близнак, който заяви в кулоарите пред журналистите, че той, а не брат му е бил на мача.

18-годишният Цветан Гечев получи обвинение в хулиганство по чл. 325, ал. 2 от Наказателния кодекс, защото е извършил действия, отличаващи се с изключителен цинизъм. Според прокуратурата той е показвал среден пръст, показвал нацистки поздрав и на два пъти се обърнал с гръб към игрището, за да си покаже задните части. Младежът е заплашен от лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

Срещата между България и Англия беше прекъсвана на два пъти заради расистки скандирания. Снимки и телевизионни репортажи показват и нацистки поздрави, като се очаква санкция от УЕФА заради тези прояви.

Действията на част от агитката получиха сериозен отзвук във Великобритания и редица останали страни, като след настояване на премиера Бойко Борисов президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка.

Задържаният Гечев е осъждан и е в изпитателен срок заради предишно наказание, уточниха при ареста му от прокуратурата, което предполага, че ще получи по-тежкото наказание, като ще трябва да излежи срока по първата присъда.

Не е изключено това да е причината вината да бъде поета от брат му близнак Димитър Гечев, който заяви, че той е бил на стадиона. Димитър казва, че е извършил всичко, за което обвиняват Цветан, който по това време бил с гаджето си.

Димитър обясни, че отишъл в СДВР и казал, че той бил на мача, а не брат му, но не му обърнали внимание. Пред залата в съда се появил и мъж, който твърди, че е баща на приятелката на Цветан Гечев и потвърждава, че той е бил с дъщеря му, отбелязва Клуб Z. Той обаче е повикан на разпит в понеделник, а дотогава 18-годишният младеж остава в ареста.

Днес от МВР съобщиха, че служители на Първо районно полицейски управление в София са задържали тази сутрин още петима души, съпричастни към непристойните действия по време на европейската квалификация между България и Англия в понеделник.

Уточнява се, че се издирват още петима души, с което общият брой на установените до момента става 16. От първата група задържани 9 души само на един - 18-годишния Гечев, чийто брат пое вината му, беше повдигнато обвинение за хулиганство.

От МВР посочват още, че от началото на годината при провеждане на футболни срещи в София са задържани общо 78 души. Спрямо 48 от тях са наложени принудителни административни мерки, като 31 са със забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 2 години и 1000 лева глоба, 9-има имат наложена забрана за 1 година и 1000 лева глоба, един е с 2-годишна забрана и санкция от 60 часа обществено полезен труд, един – с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 3 месеца.

Шестима от задържаните са оправдани от съда. Спрямо 29 от задържаните са образувани бързи производства за притежание на наркотици, а спрямо еден има образувано досъдебно производство за хулиганство.

Дневник