Настоящият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. дфн Анастас Герджиков е едиственият кандидат за ректор. Кандидатурата му е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии.

Срокът за подаване на кандидатури за ректор на най-голямото висше учебно заведение у нас изтече в 17 часа днес, а изборът ще е на 20 ноември. Преди това кандидатът трябва да представят концепцията си за управление.

Проф. Анастас Герджиков бе избран за ректор на Софийския университет през есента на 2015 г., а сред предложенията му бе разделяне на финансовото от другото управление с цел финансова стабилност. Година и половина по-късно назначената за главен мениджър Женина Жилева обаче подаде оставка.

Преди няколко дни Би Ти Ви излъчи разследване, според което проф. Герджиков е сключил граждански договор за 9000 лв. с майка си проф. Мария Герджикова, която е дългогодишен преподавател в катедра "Методика" на Факултета по славянски филологии. Договорът е за изследване на потребностите за обучение по български език и литература в българските общности зад граница.

Дневник