Комисионерът на Националната баскетболна асоциация (НБА) Адам Силвър заяви, че напрежението с Китай има огромни финансови последици за организацията. Според него НБА ще срещне "драматични" загуби в бъдеще заради обтегнатите отношения между двете страни.

"Усетих, че сме постигнали огромен напредък по отношение на изграждането на културен обмен с китайския народ. И отново съжалявам, че много от това беше загубено. Дори не съм сигурен как ще се развият нещата оттук нататък, но финансовите последици може да бъдат доста драматични", каза Силвър.

Причина за напрежението стана туит на генералния мениджър на "Хюстън рокетс" Дарил Морей в подкрепа на протестиращите в Хонконг. По-късно комисионерът на НБА защити правото на Морей да изразява личната си позиция.

Скандалът засегна турнето на НБА в Китай, а някои големи спонсори от азиатската страна прекъснаха партньорството си с организацията. В резултат на напрежението Китай обяви, че ще преустанови излъчването на срещите от НБА.

Китай е важен пазар за организацията, като страната носи по 4 милиарда долара годишно на НБА.

Силвър допълни, че китайското правителство е поискало от него да уволни Морей след туита му. "Няма начин това да се случи. Шансът е нулев да бъде наказан", заяви комисионерът на НБА. Впоследствие от Китай отрекоха информацията.

Дневник