След 14 години начело Борислав Михайлов приключи кариерата си като президент на Българския футболен съюз (БФС). Бившият вратар се превърна в най-дълго управлявалия българския футбол, но след скандалите около мача с Англия, белязан от позорна загуба с 0:6 и расистки скандирания, подаде оставка.

Все още не е ясно кой ще бъде наследникът на Михайлов, като това ще бъде решено на следващия конгрес на БФС, който може да бъде свикан в началото на 2020 г. Дотогава човекът, натоварен със задачата да ръководи българския футбол е Михаил Касабов. Дотук той беше вицепрезидент и член на Изпълкома, но в следващите месеци отговорността пада върху него.

Касабов, който е на 64 години, е най-дългогодишния служител на Българския футболен съюз, като започва работа там още през 1979 година. За целия период, в който е във футболния съюз Касабов е и единственият служител, който никога не се е замесвал пряко или косвено в скандал.

"Поемам тази отговорност в момента, но категорично заявявам, че на конгреса няма да се кандидатирам за президент на БФС", каза Касабов в петък.

Между "Левски", Германия и БФС

Михаил Касабов е роден в София през 1955 г., като завършва образованието си в Софийския университет, където се дипломира като юрист. Само на 24 години през 1979 г. той започва почасово работа в Българската футболна федерация (БФФ) като служител на международния отдел.

Бързо се оформя като важен служител, след като знае немски език и държи контакта между БФФ и Германския футболен съюз (DFB), освен това през него минава и комуникацията с "Адидас", който по това време доставя екипировка на националния отбор.

Касабов остава в БФФ в продължение на пет години, след което в периода 1984-85 г. започва работа в "Левски", който е и неговият любим отбор.

Следва ново завръщане завръщане вече в БФС, както е прекръстена футболната федерация, за да оглави международния отдел.

Единственият период, в който Касабов не работи в БФС е в началото на 90-те години (1991-1994 г.). Тогава начело на съюза за пловдивските брокери Христо Данов и Христо Александров. По това време Касабов е за кратко вицепрезидент на "Левски", а след това няколко години член на управителния съвет на клуба.

От 1975 г. той е член на "Байерн" (Мюнхен), като за заслуги получава първо сребърна, а след това и златна значка на клуба.

Агент "Иван" от Държавна сигурност

През 2016 г. става ясно, че Михаил Касабов, заедно с още десет души в ръкодоството на футбола са агенти на Държавна сигурност. Вече временно изпълняващият длъжността президент е вербуван като агент от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) под псевдонима "ИВАН" през 1986 г..

Неговата агентурна принадлежност е оповестена от Комисията по досиетата при проверката на кредитните длъжници към "Банка за земеделски кредит" (БЗК) през септември 2016 г.

Касабов е сътрудничил на 03 отдел "ФРГ, Австрия, Франция" във ВГУ по линия на Западна Германия.

Освен кариерата си във футбола Касабов се занимава и с частен бизнес, като през 90-те години на 20 век е представител на "Адидас" за България. За кратко има интерес в хазартния бизнес, а в момента според справка в Търгорския регистър е съдружник само в една фирма. Това е Б.Н.К., в която е съдружник с бившия футболист на "Левски" и бивш член на Изпълкома на БФС Веселин Балевски.

Неизменната дясна ръка

Преди да поеме поста на временно изпълняващ длъжността президент, Михаил Касабов 14 години беше до Борислав Михайлов в ролята на вицепрезидент. Заедно с Йордан Лечков, който беше първи вицепрезидент, беше до Михайлов през цялото време.

Касабов е работил общо със седем ръководители на БФФ или БФС.

Повече четете в Дневник