Какъв да е редът, по който да може да се разследва главният прокурор, трябва ли да има съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да започне разследване и дали следва да бъде разпитан депутатът от ДПС Делян Пеевски в процеса КТБ. Тези три са най-често повтарящите се сред общо 99 въпроса, зададени официално от граждански сдружения и съсловни организации на единствения кандидат за поста главен прокурор - сегашният заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев.

На 24 октомври е процедурата по изслушването на Гешев в съдебния съвет, по време на която той ще отговаря на въпроси на неговите членове и на всичките питания, постъпили писмено. Най-много - 20 въпроса, е задал Софийският адвокатски съвет, а най-малко - по 2, са постъпили от Обществения съвет по правосъдие и от Камарата на следователите.

Част от въпросите са свързани с публичния коментар на Гешев срещу конституционно уреденото разделение на властите, за отношенията, които ще изгражда с неправителствения сектор и медиите, както и за качествата на един главен прокурор извън профила на кандидата, който е специализиран в наказателни дела. Най-често повтарящият се въпрос - за възможността срещу главния прокурор да се проведе независимо разследване, е важен, след като през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с решение по делото "Колеви срещу България", в което констатира, че в страната липсват гаранции за ефективно разследване на престъпление, извършено от главния прокурор, а оттогава досега властите не са взели мерки това да се промени.

Голям брой въпроси са свързани с устройството и работата на прокуратурата и следствието, други засягат взаимодействието между властите, трета група са свързани с доуточняване на по-ранни спорни изказвания и действия на кандидата за поста.

Фондация "Български адвокати за правата на човека" пита смята ли Гешев, че лица, нарушили презумпцията за невиновност, трябва да носят наказателна отговорност и допустимо ли е прокурори да се изказват публично за виновността на обвиняемите. Правозащитниците се интересуват от мнението му трябва ли прокурорски постановления, с които е прекратен пътят на наказателното дирене по обществено значими казуси (например "Яневагейт") да бъдат публикувани в цялост.

Българският институт за правни инициативи пита ще работи ли Гешев за укрепването на презумпцията за невиновност, както изисква европейска директива, и на правото на лицата да присъстват в съдебния процес в наказателното производство.

Какво смята кандидатът за криминализирането на изтезанието по повод решение на Европейския съд по правата на човека по такъв казус и какви изменения в законодателството са необходими във връзка с престъпленията от омраза пита Българският хелзинкски комитет.

Антикорупционният фонд и Институтът за пазарна икономика питат дали Гешев ще подкрепи предложението на Венецианската комисия за въвеждане на процедура за импийчмънт на главния прокурор.

В състояние ли е г-н Гешев да спазва изискванията за независимост и безпристрастност с оглед изявлението му по случай с Джок Полфрийман, че има три деца и каквото и да каже, "има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален", е един от 20-те въпроса на Софийската адвокатска колегия. .

Допустимо ли е прокурор да изразява в публичното пространство мнения за политически партии и медии и да се изказва за виновността на обвиняемите и подсъдимите, се интересуват защитниците. Те искат да знаят дали Гешев поддържа позицията, че "ролята на адвоката е да защитава и да взима пари от хората независимо каква е истината", както и че "ролята на прокурора е да арестува и да се бори за налагането на тежки наказания". Извън качествата, познанията и уменията, необходими на прокурор в наказателния процес, какви други качества следва да притежава главният прокурор, пита колегията.

Антикорупционният фонд и ИПИ (но не само те) задават въпроса на Гешев, който е наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" в Специализирания съд, счита ли, че лицето Делян Славчев Пеевски следва да бъде разпитано и в какво процесуално качество. Въпросът е свързан с факта, че в миналото Пеевски беше бизнес партньор на мажоритарния собственик на фалиралата банка Цветан Василев, а крахът на институцията настъпи след разрива помежду им. Още преди две години Гешев отговори пред журналисти така: "Делян Пеевски го няма в делото КТБ, така както ги няма и Обама, и Путин". По този повод инициативата "Правосъдие за всеки" пита взимали ли са свързани с Барак Обама или Владимир Путин лица кредити от КТБ?

Същото сдружение допълва темата и с въпроса известно ли е на кандидата дали дружества, притежавани или контролирани от депутата Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са получавали значителни кредити и при преференциални условия от фалиралата КТБ, както и дали са рефинансирани при съмнителни или неизгодни за банката условия.

От инициативата "Правосъдие за всеки" Иван Гешев е питан за негови взаимно изключващи се изказвания по задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, както и за съществените разлики в отношението към тях двете и подсъдимият Петко Дюлгеров. Не е минал без въпроси и казусът около фалиралата КТБ.

Кое е делото, с което се гордеете най-много и участвате ли в доброволчески инициативи, пита Българският институт за правни инициативи.

Асоциацията на прокурорите в България е задала 10 въпроса, свързани с изясняването на плановете на Гешев за подобряване на материално-техническото осигуряване и условията на работа на работещите в системата, дали смята, че е необходимо договарянето на по-добри условия при застраховането на работещите в прокуратурата, за първоначалното и текущото обучение, приема ли диспропорциите в нивото на заплащане, как ще отчита натовареността на прокурорите и предвижда ли превенция срещу стреса им.

Ако бъде избран, Гешев, който получи широка подкрепа от прокурорски и полицейски звена, ще поеме поста от Сотир Цацаров, чийто седемгодишен мандат изтича през януари.

Дневник