Премиерът на Северна Македония Зоран Заев иска бързо провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Решението на Заев идва след като евролидерите не дадоха начало на предприсъединителни преговори за членството на страната в ЕС, тъй като Франция не е съгласна за това.

Заев съобщи по време на извънредно обръщение към нацията., че няма намерение да подава оставка. Той ще представи позицията си утре по време на лидерската среща при президента Стево Пендаровски.

"Ние изпълнихме всичко, а ЕС не спази обещанието си. Те направиха историческа грешка. Всичко, което можехме, направихме. Безспорен факт е, че ние сме жертва на европейска грешка. Аз съм разочарован и гневен", подчерта премиерът на Северна Македония, цитиран от БНТ.

Той каза още, че поема върху себе си разочарованието на гражданите.

"Европейският сън на македонския народ няма да бъде унищожен. Отговорно заставам пред вас и поради тази причина искам да чуя вашата позиция по отношение на провеждането на бързи предсрочни избори в най-скоро време. Вие ще решите по кой път ще вървим", каза още Заев и добави: "Сериозността на днешния ден изисква сериозно решение".

Той призова да се продължи по европейския път, защото в противен случай ще се стигне до национализъм, изолация, бедност и изграждането на паметници от стиропор. "Готов съм за нов чист мандат за изграждането на европейска държава", подчерта Зоран Заев и обеща да изгражда добросъседски отношения. "Не са ни нужни разправии със съседите", добави той.

Зоран Заев е министър-председател на страната от 1-ви юни 2017 година. Той подписа Договора за приятелство с България на 1-ви август същата година, а миналата година през месец юни чрез Преспанския договор сложи край на дългогодишния спор за името на страната между властите в Скопие и Атина и така отвори пътя за евроатлантическата интеграция на страната.

Днес.бг