Съветът за електронни медии (СЕМ) назначи за временен директор на Българското национално радио (БНР) Антон Митов. Управлението на общественото радио е възложено на Митов до провеждане на нов избор за генерален директор в срок до три месеца, считано от 18 октомври.

Решението подлежи на обжалване чрез Съвета за електронни медии пред Административен съд – София област в 14-дневен срок от датата на съобщаването му. Обжалването на решението не спира изпълнението му, съгласно Закона за радиото и телевизията, съобщи "Фокус".

Съветът взе решение за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов, считано от 18 октомври на заседание в четвъртък.

Антон Митов работи в общественото радио от 1977 г. Кариерата му е свързана основно с програма "Христо Ботев". Автор и водещ е на предаванията "Как си ти?", "Антон Митов шоу", "Хоризонт на вълните на младостта". В последните години е директор на "Архивен фонд" на БНР.

Светослав Костов от своя страна обяви, че ще обжалва решението на медийния регулатор и оспори мнението, изложено в четвъртък от членовете на СЕМ - че допускайки безпрецедентно дългото спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г., е нарушил правото на достъп до информация на българските граждани.

Тогава Костов посочи, че нито едно от изложените доказателства не е било обсъждано, макар да е изпратил своите доводи до СЕМ още в понеделник.

Програма "Хоризонт" не излъчваше ефирно в продължение на близо пет часа в разгара на скандала, предизвикан от опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и за отстраняването й от съдебния ресор, в който тя е известна с критичната си позиция към работата на прокуратурата, а в последните месеци след началото на процедурата - и към единствения засега кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев.

Дневник