Точно седмица преди местните избори в Шумен бе Мануела Малеева – член на Националния съвет и на Изпълнителния съвет на „Да, България“. Една от най-известните по света българки дойде, за да подкрепи кандидата за кмет на „Демократична България – Обединение“ Артур Алтунян и листата за съветници на демократичната политическа коалиция.

Програмата от посещението на Мануела Малеева естествено започна от тенис-кортовете, където тренират младите спортисти от тенис клуб „Шуменец“.  Мануела Малеева е най-успешната българска тенисистка за всички времена. През 1985 г., само 5 години след като тринадесетгодишна става шампион на България за жени, Мануела е 3-та в света и пред нея са единствено тенис-легендите Мартина Навратилова и Крис Евърт. Малеева е българската тенис-легенда, единствена печелила турнир от Големия шлем – US Оpen на смесени двойки през 1984 г., а през 1988 г. тя е бронзов олимпийски медалист в Сеул. Кариерата ѝ отрежда 20-то място във вечната тенис-класация.

Треньорите Богомил Радославов и Никола Николов разказаха на гостенката и кандидата за кмет Артур Алтунян за това, че за само двегодишното си съществуване тенис клубът е станал един от водещите в страната в работата с млади таланти. Тук тренират 80 деца, от които 40 са картотекирани за състезания в 5 възрастови групи. Само още 2-3 клуба в България могат да участват в турнири със състезатели от три отбора в една възрастова група. Тенис клубът се гордее с Деян Недев, който преди две години стана шампион на страната при 16-годишните и Сара Карагьозян, която тази година показа силни игри при момичетата на 10 години.

Мануела Малеева сподели, че тези факти говорят за сериозна работа, но допълни, че е необходимо разширяване на спортната тенис база в града, за да може Шумен да бъде домакин на тенис-турнири.

Срещата бе истински празник за любителите на тениса в Шумен. Мануела Малеева връчи наградата на победителя от веригата състезания на тенис-лигата „Шуменец“ – Петър Петров и се снима за спомен с многобройните си почитатели.

Следобедните часове на почивния ден бяха отделени за среща със симпатизанти на „Демократична България – Обединение“ както и с гражданите на Шумен. В централната част на пешеходната зона Мануела Малеева разговаря със стотици шуменци, които разпознаваха популярното лице на шампионката. В разговорите тя многократно повтори, че „Демократична България – Обединение“ в страната и Шумен са онази липсваща досега политическа формация, която колебаещите се умни и образовани българи вече могат да подкрепят с гласа си. Сподели и мнението си, че изборът на кандидат за кметската надпревара в лицето на Артур Алтунян напълно отговаря на изискванията за експертност и политическа отговорност.

Тя му предаде поздрави от своята майка и треньор Юлия Берберян, след което допълни, че един от дядовците и е родом от Шумен.    

Днес, Мануела Малеева е едно от големите имена на българското гражданско общество. Клиниката ѝ за деца с ортопедични проблеми в България е една от благородните каузи, на които тя е посветена. В нейно лице независимите граждански движения от 2013 година – до сега, намериха честен съюзник, верен съмишленик и приятел. Мануела е майка на три деца, две момичета и едно момче и живее в Швейцария и България.

Пресцентър на „Демократична България – Обединение“