Премиерът на Великобритания Борис Джонсън изпрати до лидерите на Европейския съюз две писма, свързани с Брекзит, като в първото поиска поредното отлагане на датата, а във второто обяви в лично качество, че не желае такова отлагане. При това първото писмо, което законът го задължава да изпрати, е без подпис, а второто е подписано.

Това веднага бе обявено отнегови критици за "детинщина", а вероятно ще има и правни последици за Джонсън, който в понеделник може да бъде съден за опит да заобиколи нареждането на депутатите.

Премиерът, който неведнъж е казвал, че по-добре да го намерят мъртъв в някоя канавка край пътя, отколкото да не изведе страната на 31 октомври, е наредил на високопоставен дипломат да изпрати в Брюксел неподписано фотокопие на писмото с искането за преместване на датата за Брекзит на 31 януари, съобщи Би Би Си. Към него посланикът в Брюксел Тим Бароу е добавил обяснителна бележка, че този текст е заради решение на парламента в Лондон.


Във второто писмо Джонсън описва, че лично според него отлагането ще нанесе повече щети - на интересите на страната и останалите в ЕС, както и на отношенията помежду им - и че правителството му ще продължи с усилията си да прокара постигнатата на 18 октомври нова сделка пред депутатите, както е чу е убеден, че това е постижимо в следващите 11 дни. Преди това той е разговарял по телефона с европейски лидери, за да им каже, че първият текст е "писмото на парламента, не моето писмо".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че е получил писмото с искане за отлагане на Брекзит и заяви, че ще се консултира с останалите в ЕС "как да реагираме". В събота той бе казал, че отговорът може да отнеме няколко дни.

Коментатори от Великобритания и ЕС казват, че ЕС не желае да се стига до Брекзит без сделка (особено докато топката е в полето на 27-те страни), но и че е нужно някакво сериозно основание за поредното удължаване, каквото могат да бъдат предсрочни избори или втори референдум за британците (за Брекзит или за нова сделка за Брекзит).

Френският президент Еманюел Макрон даде да се разбере след Европейския съвет в края на седмицата, че според него отлагане на Брекзит не носи нищо добро за никого. Но той също така едва ли ще тръгне сам срещу волята на другите столици в съюза, ако те предпочетат напускането на Великобритания да се премести в 2020 г. вместо да има раздяла без сделка в края на месеца.

Дневник