През изминалия мандат в Общински съвет Шумен имаше един общински съветник, който стана известен с борбата си за водата на Шумен. Сигурно веднага ще се досетите, че става дума за Добромир Драев. Да, той беше този, който даде гласност на проблемите във ВиК, той беше този, който воюва против приемането на бизнес плана, довел до увеличаването на цената на т. нар. питейна вода. Но дали само с това се занимава Драев през последните 4 години? Твърдо не!

Като човек, който отдавна следи работата на местния законодателен орган, мога категорично да кажа, че няколко мандата назад е нямало друг толкова активен общински съветник. На всички е ясно, че част от хората там не правят друго, освен да гласуват по команда, без да имат собствено мнение, а дори и право на такова. Но не и Драев! Ако има съветник, който винаги е имал собствена позиция по дискутираните въпроси и винаги смело я е изразявал, това е той.

Ще припомня някои от темите, освен водата, по които работи през изминалия мандат. Първо паркоматите - след като се опита добронамерено да подскаже на кметската администрация, че са незаконни и след като от страна на последната нямаше адекватна реакция, се стигна до запечатването на въпросните машинки след сигнал, подаден от същия този Драев. Оказа се, че наистина са незаконни, защото не издават касов бон - точно както той твърдеше.

Той беше и председател на временна комисия за промени в Наредба № 1. Комисията работи няколко месеца, събра подробна информация от институции и граждани и изработи промени, които помогнаха за опазването на обществения ред в Шумен.
 

Лично аз не се сещам някога общински съветник да е внасял проект за наредба поне няколко мандата назад. Драев го направи! Именно тази Наредба за условията и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове в Община Шумен въведе ред във финансирането на спорта и облекчи работата в тази насока.

По негова инициатива беше създаден call център в община Шумен, като идеята беше гражданите да подават по телефона сигнали от всякакво естество към общинската администрация. Call центърът функционира, друг е въпросът доколко е налице положителен ефект, поради недобрата практическа реализация от страна на отговорната за това институция.

Ако днес има няколко осветени пешеходни пътеки в Шумен, това също е по докладна записка от Драев. Друга тема е, че всички пешеходни пътеки трябва да са такива.

Голяма част от предложенията, които бяха направени от настоящия кандидат кмет, бяха отхвърлени от мнозинството в Общинския съвет. Например за възлагане на поръчки по Закона за обществените поръчки, чрез договори с гарантиран резултат - практика, която се ползва в цял свят. Предложението имаше за цел да постигне антикорупционен ефект. Налагане на мораториум върху изсичането на дървета - още едно предложение, което не беше прието, а всички сме свидетели как зелената система в Шумен се унищожава.

И това не е всичко. Тук няма да изброяваме десетките питания, които Драев отправи към кмета. Някой проблеми на Шумен бяха решени след подобни питания, други - не.

Като за капак финансирането на скаутски клуб "Мадарски конник" беше спряно под предлог за проблеми на сдружението с отчетността. Всъщност е кристално ясно, че неудобният съветник беше наказан по този начин, тъй като той е доброволец в тази организация. Но дали той е наказаният, или децата на Шумен - нека всеки да си отговори сам.

На 27 октомври е в наша власт да решим дали искаме хора като Добромир Драев да управляват града - дейни, непримирими, борбени и мислещи за доброто на града, а не за партийни и лични интереси. Затова - бюлетина 68 в квадратчето и преференция според предпочитанията на всеки от нас - в кръгчето!

Пресцентър на Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/