Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева замина на посещение в Москва по покана на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, съобщи пресцентърът на външно министерство. Двамата външни министри ще разговарят утре.

Планирана е и среща с българската общност в Москва. Посещението на Екатерина Захариева е първото на външен министър на България в Москва от 2011 г. насам. Тази година България и Русия отбелязват 140 г. от установяване на двустранни дипломатически отношения.

В петък Захариева съобщи в интервю за ТАСС, че догодина на посещение в България е поканен руският президент Владимир Путин. Датите на визитата обаче още не се известни.

Посещението на Захариева идва на фона на спор с Русия по повод изложба, посветена на 9 септември и след операция на спецслужбите, при която беше задържан председателят на сдружение "Русофили" по обвинение в шпионаж.

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България и една от основните държави за входящ туризъм у нас. 511 000 руски туристи са посетили страната през 2018 г. , което нарежда Русия на 6-о място по брой туристи в България.

По данни на руската страна около 300 000 руски граждани притежават недвижими имоти у нас. Консулската ни служба в Москва годишно издава около 200 000 визи, което е около половината от броя на визите, издавани от всички български задгранични представителства.

За 2018 г. двустранният стокообмен с Русия е 4.144 млрд. долара като е отбелязан спад от 4.1 на сто в сравнение с предходната година. На Русия се падат 5.8 на сто от общия външнотърговски обмен на България.

Русия е и основен доставчик на България на нефт, природен газ и ядрено гориво, както и основен партньор в модернизацията на АЕЦ "Козлодуй".

Дневник