Премиерът Бойко Борисов вози в служебен автомобил кандидат за кмет от ГЕРБ и докато обикаля обекти и разговаря с него, излъчва на живо във фейсбук. Това все пак може да е нарушение на Изборния кодекс в частта за ограниченията за предизборната агитация, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, с което се отменя и връща решението на Общинската избирателна комисия във Велико Търново.

Преди дни Общинската избирателна комисия във Велико Търново реши, че няма нарушение на изборните правила във видео на живо от профила на премиера Бойко Борисов във фейсбук, в което той обикаля с кандидата на ГЕРБ за кмет на града Даниел Панов. Според сигнал на БСП премиерът в работно време и със служебен автомобил участва в предизборната кампания на ГЕРБ.

Панов бе кмет досега, но според изборните правила не представлява община Велико Търново от момента на регистрация за изборите. След нея е длъжен да излезе в отпуск, а реално действащ кмет, който представлява общината (в това число и пред изпълнителната власт), е някой от зам.-кметовете.

Става въпрос за видео от 11 октомври, в което Борисов вози Панов в джипа и обсъждат проекти за общината, след което се разхождат и продължават разговора. Според общинската избирателна комисия обаче жалбата не е основателна, тъй като личните профили във фейсбук не са медия по смисъла на Изборния кодекс.

От ЦИК обаче припомнят правилото от Изборния кодекс, че фейсбук профилите наистина не са "медийна услуга", но и в това има изключение - "медийна услуга" са страниците на медии (печатни и електронни) в социалната мрежа.

Дневник